Месеци след като съдии от Софийския градски съд (СГС) настояха ВСС да направи проверка как се управлява съдът и как се разпределят делата, става ясно, че висшите магистрати не са си свършили изцяло работата, каза още той пред БНР. 

"Тогава написахме три поредни писма до ВСС с настояване да бъде извършена проверка, за да се изяснят тези съмнения и предупредихме, че ако не бъдат изяснени ще продължават да се трупат съмнения. Трябваше да се намеси френският посланик, за да започне ВСС истинска проверка. Според мен, а и според колегите, ВСС не си свърши изцяло работата, защото основният виновник се оказа Румяна Ченалова", добави Атанасов.

Според него ВСС е трябвало да даде картина как е бил ръководен СГС. По думите му механизмите, по които може да се оказва влияние, са ясни.

Той подчерта, че са направили възможното, за да ги покажат, като акцентират на големия брой командировани съдии в СГС и върху възможността по някакъв начин, понеже тяхното оставане в съда зависи от председателя, да са зависими от него.

Другата възможност, на която обърнахме внимание, беше действащата система за случайно разпределение на делата, по която именно съдии са изразявали съмнение за нейната обективност, добави Атанасов и изтъкна, че няколко пъти ВСС беше сезирано, но нищо не последва.

Той изтъкна, че това, за което настояват, е да се провери дали описаните там обстоятелства съответстват на действително случилите се събития и в този смисъл проверката не би следвало да е много трудна.

"Това, което също от гледна точка на мен като съдия е важно, е че едната от участващите в тези разговори беше дълго време председател на СГС – съдилище, разглеждащо едни от най-важните дела. След като държавата, в лицето на ВСС, за такова време й е била гласувала голямо доверие, би следвало, когато се появят такива записи с нейно участие, да не свършва коментара до това: „две жени си говорят
, каза още Атанас Атанасов.

Междувременно съдия Весислава Иванова коментира думите на Румяна Ченалова, че Янева е привиквала нея и други съдии и "елегантно им е намеквала" как да решават определени търговски дела.

Не е тайна, че има съдии, които са били привиквани, обаче те са малцинство. Това в момента трудно може да се обясни на българските граждани, тъй като обликът на съдебната система не се определя от хилядите честни и почтени съдии в нея, които никой не ги знае и познава и няма наблюдение върху техния труд, а се определя от такива случаи”, каза Иванова пред bTV.

По думите й тези съдии са най-заинтересовани скандалът да се разнищи и ако има има виновни, да понесат съответната отговорност.

Засега само Етичната комисия към ВСС започна проверка.