До вчера от кантората на адвокат Менко Менков настояваха за отводите само на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и съдията-докладчик Росен Василев. В понеделник стана ясно, че Колев лично ще председателства петчленния съдебен състав по делото.

Днес той ще решава дали акционерите в КТБ имат право да обжалват отнемането на лиценза на банката.

Преди закритото заседание на съда от "Бромак" са внесли молби за отвод и на останалите трима членове на състава - съдиите Милка Панчева, Александър Еленков и Наталия Марчева.

"Основанията за искането на отвод са липса на субективния и обективен критерий за безпристрастност на съда, съгласно практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург", пише в съобщение на  адвокатското дружество "Менко Менков и Съдружници", цитирано от БТА.

На Георги Колев се иска отвод заради позицията му на председател на съда, но и заради прояви, които говорели за липса на безпристрастност, като това, че освен съдията-докладчик останалите членове на съдебния състав не били избрани на случаен принцип, а определени от Колев.
Оттегляне се иска и заради негови изявления, цитирани в пресата по случая КТБ.

Колев определи мотивите като несериозни и обяви, че няма да си направи отвод по делото.

Менков иска отвод на съдия Росен Василев, защото е командирован във ВАС, което също създавало съмнения в неговата безпристрастност.

По-рано днес двамата временни синдици Росен Ангелчев и Лазар Илиев влязоха в сградата на КТБ, придружени от финансовия министър Владислав Горанов, главния секретар на МВР Георги Костов и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.
Сарафов не изключи да има още обвиняеми по казуса КТБ.