В дома му пък са намерени 35 000 лева, претърсва се и друго негово жилище в друго населено място, съобщи на брифинг в Съдебната палата административният ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП) Емилия Русинова след снощната акция в агенцията, предаде "Фокус“.

„Във вчерашния ден бе задържан съдията по вписвания Йордан Раденков при получаване на неследваща се причина сума, за да извърши действия по служба. Парите са получени от представители на нотариални кантори, за да издава удостоверения за тежести и за по-бързото вписване на определена сделка“, обясни тя.

Установени са две кантори, които вчера с му платили – едната е на Габриела Йорданова, а другата е на Цветелина Гечева. Има данни за връзка с още 4 кантори, допълни Русинова.

„Съдията се наблюдава повече от 4 месеца. Събрали сме достатъчно доказателства за това, че той ежедневно извършва такива действия“, допълни прокурорката.

Тя уточни, че престъпленията са две - едното е за подкуп, а другото е за пране на пари - заради укриване на такива от друго престъпление.

Разпитани са множество свидетели, но за събиране на доказателства са използвани СРС-та. Раденков е задържан за 72 часа, като предстои да се изправи пред съда за постоянна мярка за неотклонение.

"От СРС-та става ясно, че той е получавал по 50 лева за издаване на удостоверения. За други услуги сумите са били по-големи. Имало е утвърден модел на действие, по телефоните не се е говорило много. Касае се за разследване, започнало през месец февруари срещу съдия по вписванията, за когото от ГДБОП има информация, че участва активно, ежедневно в класически корупционни схеми“, заяви пък говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя поздрави колегите си за безупречно организираната и изключително успешната операция, след която прокурор от спецзвеното „Антикорупция“ ще повдигне обвинения на съдията.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, който също участва в брифинга, допълни, че се е работило почти денонощно.

"Установени са лица и кантори, свързани с Раденков. Критичните моменти бяха в последните две седмици, в които лицето промени схемата, по която действа. Въпреки това, операцията е успешна, тъй като е задържан в момент на предаване на подкуп“, добави той.

За 2017 г. ГДБОП е работила по 8 подобни случая.

Главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов пък заяви, че предстоят още такива реализации в близко бъдеще.

На 18 май изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Елена Маркова беше освободена от длъжност по искане на министъра на правосъдието Цецка Цачева. Мотивът беше извършена цялостна ревизия, която констатирала редица нарушения през последните две години.