Кандидатурата му беше препоръчана преди пет дни от подкомитета за избор на съдии към съда, като това беше знак, че Грозев е бил възприет като най-квалифициран от тримата кандидати, излъчени от България.

Другите двама юристи са главният правен съветник в правната служба на Европейската комисия Виктор Соловейчик и съдията от Върховния административен съд (ВАС) Таня Куцарова. Тримата бяха предложени от правителството, след проведена от правосъдното министерство процедура през есента.

Изборът за български съдия бе проведен на няколко етапа – допускане по документи на кандидатите, писмен тест на английски и френски език, публично събеседване с издържалите теста и оценяване, класиране и обявяване на одобрените кандидати, предаде БГНЕС.

Сформирана бе комисия по провеждане на избора, която се състои от експерти по международно публично право в областта на правата на човека и с доказани познания по английски и френски език. Писменият тест по съответните езици се проведе на 7 октомври. Събеседването с допуснатите кандидати се проведе на 8 октомври и беше публично.

Грозев ще замени съдия Здравка Калайджиева, която освобождава мястото си през март 2015 г. Мандатът му е деветгодишен. Йонко Грозев е роден през 1965 г. Завършил е СУ "Св. Климент Охридски" през 1991 г. Специализирал е в Harvard Law School през 1994 г. От 1995 до 2005 г. е директор на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет, а след това ръководи програмата за правни изследвания на Центъра за либерални стратегии. Впоследствие става секретар на движението "България на гражданите."

Йонко Грозев е автор на редица жалби до съда в Страсбург, по които са постановени осъдителни решения срещу България, довели до подобряване на защитата на човешките права в България.