Веднага след като магистратът от Върховния административен съд беше блъснат от все още неизвестен автомобил на пешеходна пътека в София, декларира писмено, че се отказва от надпреварата.

ВСС обаче замрази процедурата за избора и даде време на Панов да се възстанови и да реши да се върне в надпреварата за висшия пост.

Съдията, който вече е в по-добро състояние, но вчера е претърпял операция, днес се яви пред ВСС, за да обяви официално окончателното си решение - връща се в надпреварата.

Това, което е по-важното сътресение в живота ми (при катастрофата той получи мозъчно сътресение - б.р.), за което не знаете, е, че наскоро загубих баща си. Периодът е доста тежък за мен. Но смятам, че това, което съм длъжен да направя, е да продължа своето участие в конкурса, колкото и да ми е трудно да го направя”, заяви Панов, цитиран от „Фокус.

Според него съдебната система го дължи на обществото, защото трябва да има честен и справедлив конкурс. Съдията благодаря на колегите си от ВСС, които са проявили разбиране в този тежък за него момент.

Другият кандидат за поста е сегашният зам.-председател на ВКС Павлина Панова.

ВСС реши спирането на процедурата да бъде удължено до 7 януари, за да може Панов ще има възможност да изготви концепцията си. Изборът ще се състои на 29 януари, както беше планирано.

Междувременно от МВР обявиха, че търсят свидетели на инцидента с Лозан Панов, тъй като шофьорът, който го блъсна с колата си, избяга и все още е в неизвестност. Започнала е експертиза на автомобил, взет под наем от руски гражданин, който откарал съдията в "Пирогов".

След катастрофата се появиха съмнения, че тя не е била случайна, още повече, че съвпадна с тежък побой, нанесен на съдебен помощник. От полицията обаче заявиха, че нямат никакви данни за умишлена намеса в инцидента с Панов. Разследващите са установили, че той е пресякъл внезапно и неправилно пътното платно.

Междувременно днес ВСС ще изслуша ръководството на Софийски градски съд, след като миналата седмица 40 съдии поискаха оставките на председателката Владимира Янева и заместничките й Петя Крънчева и Богдана Желявска заради съмнения по случайното разпределение на делата и скандала по делото за фалита на френската фирма "Белведере".