За оттеглянето на Панов съобщи членът на Висшия съдебен съвет Милка Итова преди началото на извънредно заседание, на който неочакваната ситуация се обсъжда.

Панов беше ударен от автомобил на пешеходна пътека, докато вчера се връщал от сутрешния си крос в Южния парк. Той е настанен в "Пирогов" без опасност за живота, но в тежко състояние. Шофьорът на колата се издирва.

Итова обяви, че ще предложи процедурата по избор да бъде отложена поне с две седмици. Според нея, ако Панов не се разубеди и се откаже от конкурса, това би било добре да направи и другият кандидат - Павлина Панова, зам.-председателят на ВКС.

Днес беше крайният срок, в който двамата трябваше да внесат концепциите си.

По-рано членът на ВСС Галина Карагьозова коментира пред БНР:

"Доколкото в момента нямаме никакви данни за неговото здравословно състояние, дали ще бъде в състояние да се яви на самото изслушване на 29-и, предполагам, че и за това предстои някакво решение. Изборът на председател на ВКС е насрочен за края на януари. Дали ще се проведе тогава, ще зависи от здравословното състояние на Панов".

Междувременна Итова съобщи, че с колегата й от ВСС Димитър Узунов са били в болницата при Панов.

"За съжаление видяхме и съдебения помощник Тодор Тодоров, който също е в много тежко състояние", коментира тя, цитирана от "Фокус".

В понеделник той е бил нападнат от трима неизвестни мъже и пребит с тръби и винкели. Все още не е ясно какви са причините.

По този повод Узунов заяви пред:

Можете ли да си представите - предния ден е бил пребит съдебен помощник от съда, в който работи г-н Панов. Вчера самият Панов беше прегазен от автомобил и той нищо не помни. Човекът, който го е блъснал, е напуснал местопроизшествието. Какво да си мисли той? Какво да си мислим ние?”.

По думите му, има достатъчно предпоставки двата инцидента да са свързани. Във ВСС били изненадани, но може би се целяло да се дискредитира кандидатурата на г-жа Панова. Можете ли да си представите какво би се случило ако тя сама остане в надпреварата за този пост, попита Узунов.

До момента няма данни, че не става дума за случайна катастрофа, коментира обаче по-рано пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и отрече да знае за кола, която чакала в засада. Той призова, ако има такава информация, да бъде предоставена на органите на реда.

"Уверявам ви, че министерството работи с целия ресурс по случая и надявам се да имаме и обективен резултат, но наистина обективен резултат, а не версии, които не стигат до нас, а обикалят медиите", добави Лазаров.