В заявление, разлепено в коридорите на Съдебната палата (вижте в галерията), съдията от Търговското отделение на САС Милен Василев обвини шефката си в действия със "силен корупционен мирис".

Той твърди, че Дончева е иззела неправомерно съдебни дела, които са му били разпределени, за да ги разглежда лично. Сред тези дела е и търговски дело от 2017 година, с предмет на иск в размер на 102 млн. лева, свързано с несъстоятелността на КТБ. Става дума за иск срещу свързаната с мажоритарния собственик на фалиралата банка Цветан Василев фирма "Евробилд 2003" ЕООД, съобщи Mediapool.

В последствие, със своя заповед, съдия Дончева е сменила и съдебния състав на Василев.

"При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от Ваша страна (макар да нямам доказателства за последното)", пише апелативният съдия.

Той настоява Дончева да отмени собствената си заповед и да се свика Общо събрание на съдиите от САС за обсъждане на съмненията му. Заявлението на магистрата завършва с думите:

"Пожелавам Ви със здраве да си харчите честно спечелените пари. С неуважение..."

В отговор от пресслужбата на САС заявиха, че Даниела Дончева няма да коментира "неистини по неин адрес", съобщи "Правен свят". Според кабинета й:

"Действията на председателя са съобразени с установената досега практика, а промяната на съдебните състави е изцяло в рамките на чл. 106, ал. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), където е посочено, че председателят на съда "може да председателства съдебни състави от всички отделения при спазване на принципа на случайния подбор при разпределението на делата".

По повод конкретното дело, породило съмненията на съдия Василев, бе уточнено още, че "при съгласие на страните, то може да бъде разгледано публично".