В края на миналата седмица съдът отхвърли искането на държавното обвинение Ченалова да бъде задържана за постоянно, защото не счете всички доказателства срещу нея за достатъчно убедителни. Тя е обвинена в длъжностно и документно престъпление, но съдиите признаха за доказано само второто.

Въпреки това, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокурорите по делото срещу Ченалова са се справили много добре.

В официално съобщение днес от прокуратурата заявиха, че считат, че най-адекватна на "демонстрираното процесуално недобросъвестно поведение от обвиняемата Ченалова е най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража". След като е била надлежно уведомена, че трябва да се яви пред разследващите органи, тя не е сторила това, подчертаха от държавното обвинение.

В протеста са изложени подробни съображения за неспазването на Наредбата за медицинската експертиза, която предвижда не само установяване на влошено здравословно състояние, но и становище на лекарска комисия, че това състояние е пречка за обвиняемия да се яви пред орган на съдебната власт.
Такова становище липсва в представените до момента от обвиняемата и защитниците й медицински документи.

Това е наложило разпита на лекарите, които са ги издали. Категоричното им мнение, изразено пред разследващите е, че въпреки констатираното влошаване на здравето на Ченалова, то не е било с такъв характер, че да препятства участието й в насрочените процесуално следствени действия, за които е била уведомена, се казва още в съобщението.

"Необходимостта от прилагане на най-тежката мярка за неотклонение е обоснована и от провежданите активни действия по разследване, включително и по отношение на констатираните от първоинстанционния съд данни за корупционно престъпление. Според прокуратурата налице са и достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителната теза за извършено от обвиняемата престъпление по служба", категорични бяха от прокуратурата.

При гледането на мярката за неотклонение на Ченалова свидетелят Димитър Попов заяви, че се е срещал с нея, за да бъде договорено как близо 690 000 лева да бъдат разпределени така, че да има резултат за едната страна по дело - ОЕТ.

Обвиненията срещу съдийката са във връзка с висящо търговско дело в СГС от 2013 г. То е по искова молба на "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ООД, а ответник по него е НЕК ЕАД. 

Въпросният Попов обаче не каза нито кога, нито къде е договорял рушвет с Ченалова. Доказателства за това няма. Самата тя категорично отрича.

Междувременно стана ясно, че Върховният касационен съд е потвърдил отнемането на 124 810 лв. от Попов, който е осъден за опит за избягване на плащане на ДДС за близо 530 000 лева, съобщи "Правен свят".

Преди два дни самата Румяна Ченалова заяви, че е била предупредена да се пази и затова не може да каже много неща, които знае. Атаките срещу нея започнали, след като поела делото "Окпопод" срещу Алексей Петров.