Този извод прави тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който потвърди решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с което съдия Марков беше уволнен, съобщи "Правен свят".

Става дума за партия "Напред България", основана от внука на бившия комунистически лидер Тодор Живков - Тодор Славков, но с официален председател Зорница Атанасова.

Неведнъж е бил наказван - с "порицание", понижаване на заплатата с 25% за 6 месеца и понижаване в длъжност в СРС, заради десетки забавени дела.

На 30 юли 2015 г. се стига до поредното искане за образуване на дисциплинарно производство срещу него. Предложението бе на председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов, отново заради забавени дела. Марков опитва да избегне дисциплинарката, като на 12 август подава молба за напускане. Ден по-късно обаче ВСС образува дисциплинарно производство срещу него, а на 24 септември отказва да уважи молбата му за напускане.

Марков обжалва, но ВАС потвърждава решението на съвета, позовавайки се на тогава действащия чл. 166, ал.3 от ЗСВ, според който при висящо дисциплинарно производство магистрат не може да напусне системата.

Освен това съдът преглежда устава на партия "Напред България", в която той твърдял, че членува, и според неговия чл. 20 членството възниква от момента на решение на нарочно създадена комисия, в състав от трима членове. По делото обаче не са били представени доказателства за създаването на такава нарочна комисия, за състава ѝ и за взето от нея решение по декларацията на Мариян Марков.

Затова ВАС приема за недоказано твърдението, че съдията е член на партията "Напред България". Освен това липсват и данни Марков активно да развива политическа дейност.

"Представените документи сочат за намерение на дисциплинарно привлеченото лице да избегне налагането на дисциплинарно наказание чрез заобикаляне и на чл. 9, ал. 1 от Закона за политическите партии, създаваща забрана за съдиите да членуват в политическа партия. В подкрепа на този извод са и представените доказателства, че след датата 20 октомври 2016 г., когато е пожелал да стане член на политическа партия, Мариян Марков не е престанал да заема длъжността "съдия" и да получава следващото се възнаграждение", пише в мотивите на съда.

От анализа на събраните доказателства се установява системно неспазване на сроковете и неоправдани бездействия, забавящи делата. Налаганите по-рано дисциплинарни наказания не са постигнали целта си и съдията не е променил поведението си, характеризиращо се с демонстративно пренебрежение към служебните му задължения. Отчита се пълна безсамокритичност и липса на съзнание за негативните последици за страните и за обществото. Възможността за поправяне и подобряване чрез налагане на по-леки дисциплинарни наказания е изчерпана, заключават върховните съдии.

Решението обаче може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.