В момента Пенгезов оглавява това съдилище и мандатът му изтича през юни. Досега той беше фаворит да бъде избран отново за поста, но повдигането на обвинение би го извадило от надпреварата.  

Същото важи и за председателя на Военно-апелативния съд Петко Петков, срещу когото също се готви обвинение.

Разследването срещу тях е за злоупотреби със средства по европроекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се реализира от Военно-апелативния съд. Стойността на одобрените средства е 700 000 лв., но реално са били изразходвани 520 000 лв.

Преди да стане шеф на Апелативния съд, Пенгезов бе председател на Военно-апелативния, а след това бе наследен от Петков.

Разследването е започнало през 2010 г., като Веселин Пенгезов е проверяван за това, че е отклонявал пари, предназначени за изграждане на софтуера.

За периода до 2013 г., когато стана главен прокурор, Цацаров отказа да коментира как е работено по разследването. От януари 2013 г. досега обаче вече са били разпитани 81 свидетели, подчерта той, цитиран от БТА.

Цацаров каза, че прокурорът по делото е работил интензивно през първите три години "доколкото е можел сам" и върху него сега не бил оказван натиск. 

"Вече свикнах да има дела, по които години не е работено. Държавата е в такова състояние, правосъдието и донякъде медиите също, защото живеем от избори до избори".

Той отхвърли хипотезата разследването срещу Пенгезов да е обвързано с избора на нов председател на САС. По думите му по тази логика, докато текат избори, прокуратурата трябва да спре да работи. Това обаче нямало да се случи.

В отговор на въпрос Сотир Цацаров отрече Пенгезов и дисциплинарно уволнения член на ВСС Камен Ситнилски да са жертвени агнета, за да отпадне мониторингът на ЕК.

"Ако смятате, че принасяме в жертва някого, за да отпадне механизмът, много надценявате нашите сили, за да преодолеем този механизъм", заяви главният прокурор, цитиран от БГНЕС.

Самият Веселин Пенгезов още вчера коментира пред медии, че някой се опитва да ликвидира неудобните кандидати и попита как така четири години не са открити виновни.

Днес той каза пред журналисти:

"Не мога да повярвам, че ми се случва това. Но в тези географски ширини всичко е възможно".

Магистратът допълни, че е получил призовка за явяване в качеството му на обвиняем на 28 април от 11 часа в ДАНС. Той разказа, че през 2010 г., по донос на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, е било образувано наказателно производство срещу неизвестен извършител.