В предаването "Просто Диков" по телевизия BIT той отрече слуховете, че ще влиза в политиката, но все пак допълни „никога човек не трябва да казва никога“.

„Дойдох с една програма, която реализирах и дори надхвърлих. Може би щяхме да се справим още по-добре, ако не се пречеше по всякакъв начин на СГС, дори от тези, които ми гласуваха доверие – ВСС. Бяхме подложени на всякакви проверки, включително и поръчкови. Така или иначе, нищо не беше намерено“, коментира Топалов причините за оставката си, която влиза в сила от 3 октомври, около която текат спекулации.

„Много хора знаят много неща, но всеки се страхува да застане с лицето и принципите си, защото ще му се случи това, което се случи на мен. Не се оплаквам, но може би през последните 30 години не е имало подобни атаки, каквито към мен“, коментира магистратът.

Топалов призна, че е наясно и е подал сигнал с факти и сведения до прокуратурата за нерегламентирани подслушвания на посолства и дипломати от предишното ръководство на съда, но резултат не е имало.

„Тази тема винаги е била болна и е нормално, когато нещо е направено не съобразно закона, да се потули“, заяви магистратът.

По повод публичната тайна как се купуват дела, той призна:

„Носят се много слухове. Например, каква е цената за разпределение на дело. Чувал съм за тарифа от 5000 лева и нагоре - за да бъде разпределено на един съдия. Оттук нататък започваха тарифите главоломно да нарастват – в зависимост от делото, от услугите. Говореше се за някакви суми в рамките на стотици хиляди, понякога дори, в зависимост от интереса – до милиони евро. Става дума за търговски спорове".

Калоян Топалов обаче заяви, че смее да твърди, че през последните 2,5 години няма такова нещо и ако е имало, тези случаи са били единици. Докато това обаче не се докаже, всичко остава в сферата на спекулата, подчерта той.

"Различни политически партии, включително и парламентарно представени, се опитаха да направят контакт с мен, да се опитат да ме убедят да не подавам оставка. Че аз съм единственият гарант за промените в съда. Каквито контакти се опитаха да осъществят с мен и хора от ВСС, забележете - от мнозинството. Които се опитаха да ми кажат, че аз съм единственият човек, който е направил нещо за този съд през последните 20 години, и си заслужавало да продължа", разказа още съдията.