Генков стана известен преди години като един от магистратите с "бедни" роднини, които получиха право на строеж в Приморско.

Днешното решение на съдебните кадровици беше взето с 8 срещу 6 гласа. До гласуването се стигна заради казуса със съда в Бургас, който няма титулярен ръководител от дълго време. Миналата година конкурсът се провали, след като Генков изненадващо се отказа, а другите кандидати не събраха нужното мнозинство в своя подкрепа. Сега е обявен нов конкурс.

Номинацията на Генков направи бившият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Той заяви, че Генков, който тогава беше съдия именно във ВАС, има натрупан опит и даде добра оценка за "личните му качества като отговорност и решителност".

Преди време съдийската колегия реши още, че Генков, както и всички върховни магистрати, които желаят да станат административни ръководители, няма да подлежат на проверка за професионални качества.

През 2010 година се разбра, че шест години по-рано дъщеря му Ваня Генкова, която тогава била студентка, се е регистрирала в община Приморско и е получила  като крайно нуждаеща се право на строеж върху 430 кв.м на Буруната в града срещу 1677 лв. Оказа се, че на това място тя построила хотел, продава апартаментите на баща си, а после те са препродадени на бизнесмени, някои от които с дела, решавани именно във ВАС, включително от отделението на баща ѝ.

След избухването на скандала се разбра, че по подобен начин роднини на още двама съдии от същия съд - Андрей Икономов и Николай Урумов, също са получили имоти край морето. Тогава ВСС наказа тримата с намаляване на заплатата с 25% за две години, но Върховният административен отмени наказанията с един и същ мотив - не било посочено конкретно с кои свои действия тримата са уронили престижа на съдебната власт и са нарушили етичните правила. Така сагата приключи безпроблемно за тях.

Неотдавна името на Панайот Генков отново попадна в медиите, след като вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че НАП има сериозни проблеми с работата си по Черноморието, защото Административният съд в Бургас отменял актовете й за затваряне на заведения. Той дори подаде сигнал срещу магистрата в Инспектората на ВСС с искане да се провери оказвал ли е натиск и влияние, пряко или косвено, върху съдии.

Проверката обаче не откри нарушения на Генков.