Това стана ясно след тайно гласуване на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които избраха за поста съдия Георги Колев. Той събра 13 гласа подкрепа от 25-членния съвет, докато за Михайлов, чийто мандат изтича след няколко дни, гласуваха едва петима от членовете на съвета.
Останалите претенденти за поста бяха заместничката на Михайлов Жаклин Петрова-Комитова и съдиите в съда Петя Крънчева-Тропчева и Мария Иванова-Вранеску.
Според председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев първият мандат на председателя на Градския съд Светлин Михайлов е провал, а евентуалното му повторно избиране ще е позор за съдебната система. Това заяви Пенчев по време на дискусията на ВСС за избор на председател на СГС, цитиран от БТА.
"С такава организация на работа в СГС и следващия век делата няма да свършат", каза още Пенчев и добави, че е било абсурдно заместниците на Михайлов да са по-възрастни от него. "Няма да гласувам. Искам провален избор, защото Светлин Михайлов не става за този пост", заяви шефът на ВАС.
По мнението на друг член на ВСС - Светла Данова, обаче Михайлов не се е възгордял от първия си мандат и е бил добър председател на съда. "Близка съм със секретарката му и почти всеки ден съм в съда. Вярвам, че 80% от колегите в СГС ще застанат зад него", допълни тя и се обяви против други две кандидатури за председател на Градския съд - на Комитова и Вранеску. По думите й, двете не умеели да обединяват хората около себе си и дори нямали приятели.
Самата Жаклин Комитова обаче заяви, че "мечта на всички е да идват спокойни на работа и без страх". "Трябва да бъдат осветени всички порочни лобистки практики. Правораздаването с примка на шията не е правораздаване", допълни тя.
Друг член на съвета - Иван Колев, заяви, че ще подкрепи кандидатурата на Михайлов, защото той загърбил пристрастията си и двамата работели добре.
Георги Шопов от ВСС пък заяви, че единствено срещу Михайлов има подадени няколко сигнала и жалби, но в нито една от тях не са открити нарушения.
В изслушването си пред съвета самият Светлин Михайлов се похвали, че за последните пет години СГС е бил компютризиран.
След като не бе избран за втори мандат Михайлов заяви, че се чувства жертва на активна полицейска разработка, предаде БТА. Нямам идея кой ми я поръча. Видя се къде е кръгът, коментира Михайлов по повод това дали изборът за председател на СГС е бил предизвестен. По думите му, "кръгът" е бил този, който е избрал неговия наследник.
По повод избора на Колев Михайлов коментира, че ВСС е избрал "по-достойния кандидат и този с повече професионален опит".
От своя страна новоизбраният председател на Градския съд Георги Колев изрази надежда, че ще му се гласува доверие и че след пет години ще има завършен успешен мандат. Той отказа да коментира изказванията на предшественика си, както и на председателя на ВАС Константин Пенчев. Ще се въздържа от оценка за досегашната работа на ръководството на Градския съд, коментира още Георги Колев. Той допълни, че ще има размествания в ръководството на съда.
Приоритет за него ще бъдат наказателните дела, гледани от съда. Колев не смята, че изборът му за председател на СГС е бил предопределен. Според Колев нямало страх у съдиите в Градския съд - този коментар той направи по повод изказванията на друг кандидат за поста, според когото съдиите от Градския съд се страхували дори да идват на работа. Лобистки интереси и натиск няма да допусна, каза още Колев и добави, че ще продължи да влиза по делата си, които е гледал досега.
По повод кандидатурата на друг съдия за поста председател на Градския съд - Жаклин Комитова, Колев заяви, че едва ли ще я назначи за свой заместник.
Името на Светлин Михайлов нашумя след като през 2005 година стана ясно, че кара откраднат от Германия джип BMW X5. В последствие той е бил конфискуван у нас, а Министерството на финансите го предоставило на СГС. Немската преса обаче разкри, че откраднатият джип се ползва от него и той го върна.
Новоизбраният Георги Колев е роден на 23 октомври 1966 г. Завършил е Висшия институт на МВР. Работи като следовател в националната следствена служба през 1993-1994 г. От 1995 година преминава на работа в прокуратурата. През от 2004 г. е назначен за заместник-председател на СГС.
Вижте още снимки