За очертаващата се финансова криза в съдебната система съобщи на специален брифинг представляващият Висшия съдебен съвет Соня Найденова, цитирана от БНТ и БНР.

Висшият съдебен съвет вече е поискал увеличение на бюджета на съдебната власт с 19 милиона лева, но от правителството все още не са отговорили. По думите на Найденова, бюджетът на съдилищата за издръжка е намален наполовина в сравнение с миналата година.

"Около 85 съдилища са без средства за издръжка. Това включва заплащане на външни услуги като ток, вода, разплащане на възнаграждения на вещи лица и съдебни заседатели. Очаква се до края на седмицата този брой на съдилищата да се увеличи. Този недостиг на средства за издръжка би довел до там, че да се блокира и самият правораздавателен процес", заяви представляващият ВСС.

Според Соня Найденова апелът на магистратите за повече пари не се чува, защото те нямат право на стачка.

ВСС подготви последващо искане за увеличение на бюджета на съдебната власт с 19,3 млн. лева. Не достигат средства и за обезщетения по Закона за съдебната власт, обезщетения по Кодекса на труда, средства за издръжка, възнаграждения, социални осигуровки за кандидатите за младши съдии и прокурори по време на обучението, обясни Соня Ангелова.

ВСС алармира за недостига в бюджета още в средата на юни. Тогава стана ясно, че само Софийският районен съд има да плаща близо 900 000 лв. на вещи лица.