Бившият вицепрезидент загинал при операция на иракската армия, подкрепяна от шиитски милиции, в района на Хамрин, на 75 км североизточно от град Баакуба, предаде БТА.

Сензационни съобщения за гибелта или залавянето му многократно са се появявали и преди, но винаги бяха опровергавани, отбелязва ТАСС.

Губернаторът на провинция Салах ад Дин потвърди за телевизия "Ал Арабия", че Дури е убит при мащабна операция на армията, предаде Ройтерс.

Той нарече бившата дясна ръка на Саддам Хюсеин "мозъка" на "Ислямска държава" в Ирак и добави, че убийството му е голям удар за групировката.

Дури е бил вътрешен министър (1974 -1979 г.), зам.-председател на Съвета на революционното командване (1979-2003 г.) и секретар на управляващата партия Баас (1991-2003 г.).

След свалянето на режима на Саддам през 2003 г. се укрива.
САЩ го поставят под номер 6 в списъка си
на най-издирваните бивши иракски лидери.

За главата му бе обявена награда от 10 милиона долара.

Иракските сили за сигурност установиха днес пълен контрол върху оспорван район на юг от най-голямата петролна рафинерия в страната, каза висш военен служител, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Операцията е част от продължаващите действия за изтласкване на бойците на групировката "Ислямска държава" от провинция Салах ад Дин след отвоюването на град Тикрит.

Генерал Аяд ал Лахаби от Командния център в Салах ад Дин заяви, че армията, подкрепена от коалиционни въздушни удари и шиитски и сунитски милиции, е установила контрол върху градовете Ал Малха и Ал Мазраа на 3 километра южно от рафинерията Бейджи.

При операцията са били убити най-малко 160 бойци на "Ислямска държава".

По думите му силите за сигурност се опитват да обезопасят два коридора около рафинерията, след като екстремистите предприеха голямо нападение срещу комплекса по-рано тази седмица.

В провинция Анбар иракските специални сили запазиха контрол върху местната столица Рамади, след като градът беше застрашен при ожесточени боеве с "Ислямска държава".

"Ислямска държава" обаче продължава да държи три села на изток от града, които превзе вчера, предизвиквайки бягството на хиляди жители.