Мехмет Алтан и Шахин Алпай в продължение на повече от година са в ареста, защото са обвинени в предполагаеми връзки с опита за преврат, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

 

Конституционният съд в Турция - най-висшата съдебна инстанция в страната, се произнесе преди ден за освобождаване от затвора на журналистите Мехмет Алтан и Шахин Алпай, като заяви, че техните права са били нарушени. Няколко часа по-късно местни съдилища обявиха, че журналистите трябва да останат в затвора, докато подробности от постановлението на Конституционния съд не бъдат публикувани в Държавен вестник.

 

Отмяна на решението на Конституционния съд от съд от по-ниска инстанция може да предизвика допълнителни безпокойства за свободата на медиите и независимостта на правосъдието в Турция след мащабните чистки, предприети след опита за преврат от юли 2016 г., отбелязва Ройтерс.

 

След опита за преврат в Турция над 50 000 души бяха арестувани, а над 130 медии бяха закрити, припомня агенцията. Близо 160 журналисти бяха изпратени в затвора, според Асоциацията на журналистите в Турция.

 

Независимо дали харесваме решението на Конституционния съд, или не, компетентният орган, който ще вземе правилното решение, е съдът от първа инстанция, посочи премиерът Йълдъръм, визирайки местния съд. Който и да е съдът, взимащ решението, нашите очаквания от тях са да не взимат решения, които ще възпрепятстват борбата срещу ФЕТО, изтъкна премиерът, имайки предвид движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, наричано от турските власти Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО).

 

Анкара обвинява Гюлен и неговото движение за организирането на опита за преврат. По-рано днес турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви, че Конституционният съд е превишил правомощията си с решението за освобождаване на двама журналисти. Когато се произнася по индивидуални жалби, Конституционният съд не може да действа като супер апелативен съд и не може да взима решения като такива съдилища, написа Боздаг в Туитър.

 

Алтан и Алпай са обвинени във връзки с терористични групировки и в опит за сваляне на правителството. Те отричат тези обвинения. Шахин Алпай, журналист от закрития в."Заман", е обвинен в членство във ФЕТО. Мехмет Алтан, който е журналист и професор по икономика, е обвинен също за връзка с опита за преврат.