Това са посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Велчев, колегата му в Гърция Андрей Караславов, първият дипломат в Белград - Георги Димитров, и посланикът в Холандия Златин Тръпков.
Информацията бе официално потвърдена от Външно министерство след запитване на сайта Mediapool колко от дипломатите, чието агентурно минало бе обявено от Комисията по досиетата миналата година, са завели дела заради връщането им у нас, формулирано като "служебно пътуване".

Ведомството предприе тази стъпка, след като Първанов категорично отказа да подпише указите за отзоваването на 37 посланици, обявени като сътрудници на ДС, въпреки че правителството и парламентът взеха такова решене. Той обяви, че това е опит за лустрация и чистка.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев обаче заяви, че първата му работа, след като встъпи в длъжност в края на януари, ще бъде да подпише въпросните укази.
Дотогава съдебната процедура ще тече.

И четиримата посланици са работили в администрацията на президента Георги Първанов.
Атанас Велчев, който е бивш служител в отдел "Протокол" на президентството, обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) уведомлението от външния министър Николай Младенов за прекратяване на служебното му правоотношение заради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Потърпевшият дипломат твърди, че актът е незаконосъобразен, тъй като органът по назначаването няма права да прекратява пълномощията на посланик.

Бившият шеф на кабинета на Първанов - Андрей Караславов, също обжалва пред ВАС заповедта на министъра за прекратяване на дългосрочната му командировка поради изтичане на задграничния мандат. В жалбата се твърди, че актът противоречи на конституцията, според която само президентът има право да освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства.

Със същите мотиви дела срещу МВнР са завели и бившите външнополитически секретари на държавния глава Георги Димитров и Златин Тръпков.

Очаква се и решението на Конституционния съд дали промените в Закона за дипломатическата служба, които ограничават работилите за ДС да бъдат посланици, отговорят на конституцията. Съдът бе сезиран от БСП и ДПС, след като Георги Първанов му наложи вето, но то не мина в Народното събрание.