Магистратите отмениха уволнението на великотърновския служител на МВР, съобщиха "Труд" и "Правен свят".

Според данните от разследването младши полицейският инспектор и шефът на Специализираното тактическо звено за бързи действия в града Павел Ангелов ходили до дома на Петко Петков ден преди акцията на 14 март м.г., когато той уби командоса Емил Шарков и простреля трима негови колеги.

Задачата им била да заснемат дома на Петков, като трябвало да бъдат предпазливи. Докато снимали обаче, Ангелов казал на Георгиев, че едно от пердетата в жилището е помръднало и се притеснява, че може да са забелязани. Заради това полицаите напуснали района. Впоследствие се оказало, че майката на Петко Петков и жена от кооперацията действително са забелязали двамата мъже, но той лично не ги е видял.

След трагичната акция на МВР тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, които отказаха да поемат отговорност, заявиха, че една от причините за провала е, че двамата полицаи не са докладвали, че са били видени.  

Според заповедта за уволнение, която Георгиев обжалва, той е уронил грубо престижа на службата, като са изброени 4 нарушения на Етичния кодекс. Съдът обаче е преценил, че полицаят може да носи дисциплинарна отговорност само заради непознаването на кодекса и изискването да се дава точен и обективен отчет за възложените и изпълнени задачи.

Магистратите приемат, че в този случай Георгиев може да бъде наказан само с "порицание", но не и с уволнение.

А за конкретната задача съдът е преценил, че отговорност носи не само уволненият полицай.

"Не съвсем стриктното изпълнение на служебната заповед за извършването на оперативно действие (липса на достатъчно конспиративност на фактическите действия, неумелото им прикриване, недостатъчно професионалния подход към конкретната му реализация) са израз не само на неточност и непрецизност от страна на конкретните изпълнители, а и на зле планирана оперативна задача", пише в решението на съда.

В жалбата си Георгиев заявява, че не той е станал причина в обществото да се изнася тази информация и оттам да се прави извод, че е накърнено името на службата. Той е представил и копия с интервюта на министъра на главния секретар на МВР.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Само преди дни Великотърновският окръжен съд върна делото срещу Петко Петков на Окръжната прокуратура заради процесуални нарушения при досъдебното производство. Причината - нарушения при прилагането на разпоредбите от Закона за защита на класифицираната информация.

От прокуратурата отвърнаха, че нарушението - в обвинителния акт са посочени само инициалите на пострадалите барети, е допуснато, защото според закона и според становище на Държавната комисия по сигурността на информацията самоличността на служителите от отряда съставлява класифицирана информация - "държавна тайна". 

Петко Петков остава в ареста, след като медицинска експертиза установи, че е вменяем и може да отговаря за действията си.

Вижте резултатите от анкетата на Дир.бг "Да има ли оставки заради акцията в Лясковец?">>