Магистратите пуснаха 18-годишните Даниел Лулев и Валентино Валентинов срещу гаранции от по 2000 лева, но признаха, че взели решението трудно. Причината - смятат, че проявата на учениците е "инцидента в живота им".

"Това, което сте направили, не е героизъм. То е нещо страшно. Това, че имате подкрепата на родителите си, не значи, че имате подкрепата на обществото. Много се надяваме това да не се случи втори път", обърна се съдия Невена Грозева към младежите, подчертавайки, че 10-те дни, които са били в ареста, са изиграли възпираща и възпитателна роля, цитира я в. "24 часа".

При тези думи родителите се разплакаха в залата.

"Много съжалявам, искам да завърша средното си образование. Това е най-важното в живота на човек", каза пък самият Даниел пред съда.

"Арестът не е мястото за нас двамата", добави Валентино.

Двамата са обвинени, че около 3,25 часа на 28 декември са влезли маскирани в преддверие на банка на столичния бул. "Панчо Владигеров". Изпуснали в намиращия се там банкомат ацетилен от надуваем делфин, запалили фитил и взривили устройството. След това с кози крак опитали да разбият касетката с парите - близо 96 000 лева, но не успели.

При задържането си двамата признали, че са видели този номер в интернет. Разказали на полицаите, че се вдъхновили, когато видели в медиите за други случаи на взривени банкомати и откраднати огромни суми.

Пред магистратите бяха предоставени и вносни бележки, с които са възстановени щетите покрай взривения банкомат - 27 000 лв. Адвокатите на младежите депозираха и характеристики от училищата им, че се ползват с добро име.

Предстои двамата ученици да сключат споразумение с обвинението.