Съдът препоръча да бъдат отстранени нарушенията и да се изготви качествено обвинение, съответстващо на процесуалния закон, предаде БНР.

Повече от половин година след смъртта на Тодор, който почина след скандал и бой, нанесен му от братята, известни като Поничките, Районната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу тях. Но не за убийство, а за хулиганство, извършено с особен цинизъм. Причината е съдебно-медицинската експретиза, която установи, че момчето е починало заради сърдечно заболяване, раните от боя са само повърхностни.

Дни след това обаче съдът прекрати производството по случая и го върна за отстраняване на установени процесуални нарушения.

В съдебното разпореждане е посочено, че някои от елементите на престъплението, за което е повдигнато обвинението, не са обосновани с ясни факти, например - в обвинителния акт не са изяснени точно обидите, отправени от братя Дамянови срещу Тодор, а са посочени само общи формулировки.

Съдът е установил още и разминаване между описаните действия на обвиняемите, травмите, получени от момчето и заключенията на петорната съдебно-медицинска експертиза.