Пловдивският апелативен съд потвърди решението на хасковските магистрати, които постановиха временно задържане до 90 дни за 34-годишния Захри.

На мароканеца днес бе назначен нов служебен адвокат Васил Иванов, тъй като предишният защитник - адвокат Попов и преводачът не дойдоха на съдебното заседание. Глобата за адвоката е 1000 лв., а за преводача 500 лв., който бе разбрал, че делото ще се гледа от Хасковски съд.  Днес бе назначен и нов преводач 21-годишният Кеман АлКан. 

Пловдивските магистрати обаче потвърдиха решението на Окръжния съд в Хасково за временно задържане до 90 дни, тъй като има опасност Науфел Захри да се укрие или направи ново престъпление.  

Тази мярка за задържане се взема съобразно Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, както и договора за екстрадиция между кралство Мароко и република България. Според легалните договорки, мароканските власти разполагат с определен срок, за да поискат изпращането на подсъдимия в кралството, където да бъде съден.

Ако за тези 3 месеца не пристигне искане от Мароко за екстрадиция, Захри ще бъде освободен. 

Мароканецът, който бе с оковани ръце и крака недоумяваше какво се случва. 

Захри бе задържан на “зелена граница” край свиленградското село Сладун с група сирийци, влезли нелегално у нас. Той се е представял за сириец и е бил с фалшиви документи. Последвало е изясняване на самоличността му и след експертиза се е установило, че лицето е издирвано от Мароко. През това време той е бил в специализирания център от затворен тип в Любимец. Съгласно предоставената от Интерпол информация, мъжът е издирван за “лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в Ислямска държава служба “Механизация към Главна дирекция – Военни лагери” в град Ал – Маядин, област Дер – Алзор, Сирия. В изпълнение на тази дейност мъжът се е придвижвал в Сирия, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси”.

Пред Хасковския съд мароканецът заяви, че не иска да бъде предаван на Мароко, където го грози присъда от 30 г. затвор. Той се страхува, че в родината си ще бъде хвърлен в затвора, а може и да го убият. Пред медиите Захри  отрече да се е занимавал с тероризъм в Сирия.