Държавата вече беше осъдена за шумната полицейска операция по времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър - другият потърпевш - Борислав Гуцанов от БСП, също получи 40 000 лева.  

Освен Дънката и Гуцанов при акция "Медузите" бяха задържани директорът и главната счетоводителка на общинския автотранспорт Пенчо Пенчев и Яна Кръстева. Всички бяха обвинени в участие в организирана престъпна група и неизгодна сделка за покупката на рециклирани автобуси от Франция и Германия за градския транспорт във Варна. След години обвиненията бяха прекратени едно по едно поради липса на достатъчно доказателства.

Според европейските съдии в случая на Славов Цветанов е нарушил правото на всеки да се счита за невинен до доказване на противното, а МВР е погазило неприкосновеността на личния и семеен живот и забраната за нехуманно и унизително третиране, съобщи "Правен свят".

Дънката беше арестуван показно на 31 март 2010 г. като в 6 ч. сутринта маскирани и тежко въоръжени полицаи нахлуха в дома му, докато там спят той, жена му и двете им деца.

От решението на съда в Страсбург стават ясни куриозни детайли от ареста. Отначало Славов е проснат на пода в дома си, със закопчани с белезници ръце и насочени към него оръжия. Но след това е изведен и му е наредено да заеме същата позиция на паважа пред къщата му.

След половин час пристига оператор, който нарежда на полицаите и на задържания да разиграят отново ареста. Маскираните влизат в роля и нареждат на вече арестувания Славов: "На земята! Не мърдай! Полиция!". Правят се дори два дубъла на сцената.  

Съдът подчертава, че употребата на сила при задържането трябва да е пропорционална и наистина необходима. Освен това се критикува факта, че за акцията не е взето предварително разрешение от съда, а такова е поискано пост фактум.

Магистратите допълват, че Славов и семейството му са били подложени на психическо изпитание, което е предизвикало у тях силен страх, страдание и усещане за безпомощност.

Друга част от решението е дали различни представители на властта са нарушили с коментарите и актовете си презумпцията за невиновност. На фокус е интервю на тогавашния вътрешен министър за регионалния в. "Черно море". В него Цветанов свързва Гуцанов и Дънката и заявява, че "това, което те са направили, е схема, разработена в продължение на години, имайки предвид, че става дума за 3 договора за около 2 млн. евро за автобуси втора ръка".

В решението си съдът отбелязва, че интервюто на Цветанов е излязло ден след ареста на Славов, преди той да бъде изправен пред съд и в момент, в който общественото внимание е силно насочено към операция "Медузите".

Държавата беше осъдена заради Цветан Цветанов и по още едно дело - че е нарушил презумпцията за невиновност като е заявил, че бившият служител на полицията Тони Костадинов е съдействал на престъпна група. По този процес обаче обезщетението беше по-малко - 3600 евро, плюс разноските от 1500 евро.