Делото беше заведено от водещия на "Шоуто на Слави" преди повече от 9 г.

С окончателно (без право на обжалване) решение от 02.08.2017 г. Върховният касационен съд постанови, че използването на откъси от шоуто в „Господари на ефира“ не нарушава Закона за авторското право и сродните му права и отхвърли изцяло исковете, предявени от продуцентската компания на Слави „Седем осми“ АД, уточниха от предаването.

„В изминалите години по спора са постановени 9 съдебни решения, болшинството от които приемат, че използването на откъси от „Шоуто на Слави“ е допустима от закона форма на хумористична критика, за която не е нужно съгласието на продуцента и заплащането на възнаграждение. Решението на ВКС слага точка на спора, като приема, че в „Господари на ефира“ „се подлагат на критика лични и обществени недъзи, които биват осмивани, като по този начин постигат целта си – обсъждането на тези явления и тяхното отричане“, заявиха още от екипа.

Пак според съда "интерес от обозначаване на носителя на правото върху цитираното произведение има само критикуващият, тъй като негов е интересът, с оглед преследваната цел на критиката, да индивидуализира адресата й“.

„Изключително радостни сме, че върховните съдии прозряха същината на спора и отсъдиха по съвест едно справедливо решение. Опакован в прозаичен амбалаж на дело за нарушени имуществени права, спорът по същество е за свободата на словото и правото на изразяване на мисли, идеи, убеждения и възгледи, включително по отношение на чужд авторски продукт. Чест прави на българския съд, че не позволи с късогледо тълкуване законът да се използва като инструмент за заглушаване на критични гласове“, се казва още в изявлението на "Господари на ефира".

То завършва с цитат от Гео Милев, подсъдим по углавно дело от 1925 г. за написването на поемата „Септември“:

„Господа съдии, за честта на българското правосъдие не произнасяйте осъдителна присъда, защото с нея бихте нанесли удар, рана, петно върху родното изкуство и неговото развитие. Изкуството цъфти само на почвата на свободата. Не стеснявайте писателя, за да не убивате изкуството!“

"Близо век по-късно, ВКС защити свободата на творческо изразяване и доказа, че е на висотата на този завет,“ цитираха от предаването адвокатите, работили по случая.

„На десетата година от съдебната сага най-сетне справедливостта възтържествува. От самото начало на тази тежка битка, не сме се съмнявали в обективността и безпристрастието на Съда защото вярвахме, че Правото е на наша страна", заяви пък продуцентът Джуди Халваджиян.

Тази вечер е стартът на новия сезон на "Господари на ефира".