Това реши днес италианската съдийка Кристина ди Ченсо по скандала "Рубигейт", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирана от БТА.
Съдебният процес ще започне на 6 април.
Съдебният състав включва три жени юристки, като две от тях вече са участвали в процеси, свързани с премиера, съобщи испанският вестник "Ел Паис", цитиран от БГНЕС. Кармен д'Елиа (49 г.)  през 2003 г. е била в съдийския състав в Милано, който осъди адвоката на Бeрлускони Чезаре Превити на 5 г. затвор за корупция, но тогава "Ил Кавалиере" бе оправдан. Върховният съд обаче анулира решенията на съда, тъй като инкриминираните действия са били извършени в Рим, а не в Милано.
Председателка на състава, който ще съди Берлускони, е Джулия Тури, която през 2008 г. изправи пред съда друг адвокат на премиера - Масимо Мария Берути. Третата съдийка Орсола де Кристофаро е по-слабо позната, по-рано е работила като прокурор и съдия-следовател.

"Не очаквахме нещо по-различно", заявиха адвокатите на премиера по повод решението на съда за започне процес срещу Берлускони по обвинение в склоняване към проституция на непълнолетна и злоупотреба с влияние, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Миналата седмица италианската прокуратура внесе искане Берлускони да бъде съден. Обвиненията срещу 74-годишния премиер са по доказателства, включително записи от подслушвания, че е платил на няколко жени за секс, в това число на най-малко една непълнолетна през февруари и май 2010 г., визирайки 17-годишната мароканска кабаретна танцьорка Руби Рубакуори (крадлата на сърца - от арабски - бел.ред.).
Освен това той оказал натиск върху миланската полиция да я освободи след задържането й за една нощ на 27 срещу 28 май за кражба на 3000 евро.

Ако бъде признат за виновен, Берлускони може да бъде осъден на 3 години затвор за наемане на проститутка и 12 години затвор за злоупотреба с власт.

И премиерът и Руби отрекоха да са имали сексуални отношения, като момичето, което през ноември навърши 18 години, заяви, че е присъствало само на "съвсем нормални и благоприлични" вечери. В самото начало на скандала мароканката заяви, че на първата си среща с премиера е получила 7000 евро.
Защитата на Берлускони твърди, че той се е намесил, за да поиска освобождаването на младото момиче, защото бил убеден, че тя е "племенница на египетския президент Хосни Мубарак" и искал да запази добрите отношения с тази страна.

Наскоро стана ясно, че Руби е поискала от Берлускони пет милиона евро, за да си мълчи за отношенията им.

Десетки хиляди италианки протестираха в неделя в Рим и други места в страната, за да кажат "баста" (стига - бел.ред.) на премиера, защото смятат, че достойнството на жените е поругано от скандала "Рубигейт".
В отговор Берлускони заяви, че демонстрациите са нескопосан опит на политическите му опоненти да го отстранят от властта с недемократични методи.
Той обаче не пропусна да каже, че жените са по-умни и по-отговорни от мъжете.

"Рубигейт" е третият секс скандал, в който е замесен Берлускони, след аферите с непълнолетната Ноеми (май 2009 г.), заради която съпругата му поиска развод, и с проститутката Д'Ардарио (юни 2009 г.), която разказа за горещата си нощ с премиера.
Досега Берлускони бе съден по редица обвинения, свързани с бизнеса му. Това е първият случай, в който 74-годишният милиардер е съден за лично поведение.

* Новината е актуализирана в 18.15 часа