През юли срещу него бяха повдигнати обвинения за това, че е извършил действия в полза на фирма, свързана със сина му, и му беше наложена парична гаранция от 5000 лева, за да остане на свобода.

Генов е обвинен по два текста от НК - престъпление по служба, извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, при условията на продължавано престъпление, както и за принуда, съобщиха днес от пресцентъра на прокуратурата.

По първото разследването е установило, че на 5 октомври 2016 г. той е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на дружеството „И.“ ЕООД - гр. Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене. Продуктът служи като основна суровина за производство на биогориво. Също така разпоредил това имущество да бъде иззето.

Подобна проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ - София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък, а от компетенциите на РИОСВ – София. Заради това с тези си действия Генов е превишил властта си, пише в обвинителния акт.

Установено е също, че целта му е била да се набавят облаги за дружеството „У.“ ЕООД, в което по същото време е работел синът му. Фирмата се занимава със същата дейност както „И.“ ЕООД – изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Изпратените от Генов служители от ОДБХ – София извършили проверка и иззели 8180 литра отработена мазнина и 167 броя неупотребявани бидони, като ангажирали автомобили на „У.“ ЕООД, които превозили вещите в неизвестна посока.

Събрани са доказателства, че Генов е извършил още едно деяние на престъпление по служба. Разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на конкурент на „У.“ ЕООД - дружеството „Б. Е. О.“ ЕООД, Ботунец, където съхранявали отработена мазнина, и тя да бъде иззета. Проверка на място била извършена, но до изземване не се стигнало, тъй като след сигнал до БАБХ, действията на ОДБХ били преустановени.

На Генов е повдигнато обвинение и за това, че през месец октомври 2016 г. е направил опит да принуди управител на търговско дружество с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на София, като злоупотребил с властта си. Това търговско дружество е с основен предмет на дейност също изкупуване и реализиране на отработена мазнина и е конкурент на “У.“ ЕООД.

Предстои насрочване на делото от съда.

Антон Генов е бивш международен футболен съдия, чиято кариера приключи през 2011 година.