Съдът върна кмета на Септември на поста. Местните: Победа!

stat
15:02  |  13 февруари 2018 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Паричната гаранция на Марин Рачев вече беше намалена почти двойно Паричната гаранция на Марин Рачев вече беше намалена почти двойно
Сн.: Bulphoto

Апелативният специализиран съд (АСС) върна на поста кмета на Септември Марин Рачев, който преди седмица беше отстранен на първа инстанция.
Той обаче обжалва решението. Днес апелативните магистрати прецениха, че няма доказателства, че ако е на поста, градоначалникът би укрил улики или би повлиял на свидетели, които са му подчинение, както твърди прокуратурата.

Самият Рачев обяви, че ще бъде в отпуска до 2 април и ще е на разположение на разследващите.

Съдът отхвърли и още един довод за отстраняването на кмета като неоснователен - това, че срещу него може да бъдат повдигнати още обвинения.
Освен това беше отчетено, че правото на труд е основно човешко право. А в същото време все още не е ясно кои свидетели трябва да бъдат разпитани.

Решението на АСС бе посрещнато от множеството поддръжници на Рачев, които бяха дошли в съда, с аплодисменти и възгласи: "Победа!".

Пред сградата на общинската администрация в Септември се провежда мирен протест в подкрепа на Рачев, каза кметът на септемврийското село Ветрен Радослав Лютаков, цитиран от БНР. Той допълни, че по информацията, с която разполага, гражданите на Септември възнамеряват като следваща стъпка да затварят жп гарата за час-два.

Засега Марин Рачев е обвинен в умишлена безстопанственост и неизгодна сделка, ощетила общината в Септември с малко над 200 000 лева.

Вчера друг състав на съда намали почти наполовина паричната му гаранция – от 250 000 на 130 000 лева. Това стана, след като той обжалва с мотива, че няма толкова пари.

Последно в Общество


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.