Съдията от Националния съд на Испания Хосе де ла Мата Амая е издал международни заповеди за арест на Николай Аулов, заместник-директор на руската Федерална служба за контрол на наркотиците, и на Владислав Резник, член на долната камара на руския парламент и представител на управляващата партия "Единна Русия", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Резник е и заместник-председател на парламентарната комисия по финансовите пазари. И той, и Аулов са смятани за съюзници на президента Владимир Путин, отбелязва Асошиейтед прес.

Те са сред 15 заподозрени по дългогодишно разследване на предполагаема дейност на руската мафия в Испания, се казва в огласени тази седмица съдебни документи.

Решението за задържането на заподозрените е било взето още през януари, но за него стана ясно едва сега, след като испанският в. "Мундо" публикува в понеделник материал по въпроса.

Съдията е постановил, че трима от заподозрените трябва да бъдат задържани под стража без право на гаранция. Останалите, включително Аулов и Резник, следва да бъдат доведени в Испания за разпит и съдът да прецени дали и те трябва да останат в следствения арест.

Агенция Ройтерс допълва, че испанският съдия е издал заповеди за арест на общо 12 руснаци. Сред тях освен Резник и Аулов, е и бившият заместник-началник на Следствения комитет при Прокуратурата на Руската федерация Игор Соболевски.

Тези 12 души са имали вземане-даване с предполагаемия лидер на престъпната Тамбовска банда Генадий Петров, който бе задържа в Испания през 2008 г. заедно със съпругата си и още един мъж.

След като беше освободен от ареста, Петров избяга от Испания заедно с останалите двама. Сега са издадени заповеди за тяхното повторно задържане.

Петров премести дейността на Тамбовската банда от базата й в Санкт Петербург през 1998 г. в Испания.

Смята се, че той е изпрал милиони евро, спечелени от престъпната дейност на бандата в други страни чрез няколко испански фирми и после е изпратил парите в чужбина на гореспоменатите лица, за които испански съдия издаде заповедите за задържане.

Прокурори заявиха, че обвиненията срещу членовете на групата ще включват убийство, трафик на оръжие, контрабанда на наркотици, изнудване и пране на пари.

Сред 12-те руснаци, за които е издадена заповед за задържане, са съпругата на Резник - Диана Гиндин, синът на Петров - Антон, както и на фигурите от руския бизнес Ирина Усова, Виктор Гавриленков, Сергей Кузмин, Аркадий Буравой, Иля Трабер, Павел Кудряшов и Олег Носков.