Състав на Софийския градски съд призна Румяна Желева за виновна и по двете обвинения.

Магистратите обаче прецениха, че заради многобройните смекчаващи вината на окръжната прокурорка обстоятелства, всякакво наказание лишаване от свобода е прекалено тежко и ѝ наложиха само 6 месеца пробация. Тя ще се изразява в задължителна регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител.

Миналата година Специализираното звено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура прати Желева на съд за случай от 30 юни 2012 г. Тогава съпругът ѝ Живко Желев бил спрян на пътя от полицаи, които го заподозрели, че шофира пиян. Автомобилът му лъкатушел по пътя, а след като го спрели, установили, че мъжът силно лъха на алкохол. Той обаче категорично отказал да бъде тестван с дрегер и не дал шофьорска си книжка. Веднага обаче се обадил на съпругата си.

Желева веднага пристигнала с документите на мъжа си. Тя се представила на полицаите като прокурор и попитала дали може да направи нещо, за да няма последствия за мъжа й.

Намесил се и самият той, който обаче станал агресивен - хванал единия за ръката и го ударил с юмрук в гръдния кош, като отправял закани за убийство и обиди. Полицаите поискали подкрепление, дошъл втори екип и мъжът бил задържан и отведен в районното.

По време на инцидента обаче Желева обяснявала на униформените, че нямат право да го задържат и им напомняла, че е прокурор. Заради това тя беше призната за виновна за използване на служебното си положение - за да набави противозаконна облага за съпруга си - да бъде преустановена извършваната полицейска проверка и да не бъде санкциониран за нарушение по Закона за движение по пътищата. За това Наказателният кодекс предвижда до 3 г. затвор.

В хода на разследването срещу съпруга на Желева за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди на полицай, за отправяне на закана с убийство и за хулиганство, пък прокурорката била разпитана като свидетел по изрично нейно желание. Според прокуратурата в показанията си обаче тя е лъжесвидетелствала, както по наказателното дело срещу мъжа ѝ, така и пред Административния съд във Варна, пред който той обжалвал задържането си, за което НК предвижда до 5 години затвор.

"Мъжът ми не е оказвал никаква съпротива на полицаите. Съпругът ми нищо не е направил. Твърдя, че в мое присъствие не се е държал предизвикателно, за да го задържат. Като му занесох документите, повтаряше, че няма да даде кръвна проба. Тихо, кротко и спокойно го казваше. По-скоро провокативното поведение беше от стана на полицая и пр.", твърдяла Желева, заради която тя е призната за виновна и за лъжесвидетелстване.

Присъдата обаче не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.