Германската провинция може да подаде иск във Федералния конституционен съд (ФКС) срещу федералното правителство, гласи съобщение на баварското правителство.

Това ще стане, ако коалиционното правителството на Ангела Меркел не предприеме действия за съкращаване на имигрантския поток.

„Ако в близко време федералното правителство не предприеме ефективни стъпки за ограничаване на продължаващия поток от кандидат бежанци и по този начин застраши самостоятелната дейност на провинциите, Бавария си запазва правото да се обърне към ФКС“,
се отбелязва в съобщението. 

В Германия всеки ден пристигат по около 10 000 души, а Бавария е основната врата, през която минават бягащите от войни или бедност.

Пред вестник "Билд" премиерът на Бавария Зеехофер съобщи, че за по-малко от пет седмици в Бавария са пристигнали над 225 000 души и властите са смазани, защото вече нямат капацитет да приемат още бежанци.

Днес правителството на Бавария ще заседава специално по този въпрос и се очаква да приеме спешни мерки.

"Основната цел ще бъде свързана с вземането на мерки за самозащита, за да ограничим миграцията, включително и връщането им на границата с Австрия и транспортирането на пристигналите към вътрешността на Германия
", добави Зеехофер.

Масови сбивания избухнаха между новопристигнали мигранти в три пренаселени центъра за настаняване на бежанци в Германия, съобщи днес германската полиция. В северния град Шверин по неизвестни засега причини се сбили около 30 мъже, сирийци и афганистанци.

Всичко обаче приключило още преди да пристигне полицията. Полицията в Хамбург съобщи за масови сбивания между мигранти в два центъра за настаняване от вчера. Едното меле избухнало снощи по неизвестни причини между еритрейци и иракчани. Задържани са трима души.

По-рано през деня в друг център се сбили афганистанци и иракчани - едната група била от 50 души, а другата - от 60. Двама са задържани.

"Алтернатива за Германия" с жалба срещу Меркел

Партията "Алтернатива за Германия" заяви в Берлин днес, че възнамерява да подаде жалба срещу канцлера Ангела Меркел за трафик на хора, защото е отворила границите за мигрантите преди месец.

"Меркел действаше като трафикант", каза заместник-председателят на "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд.

"Алтернатива за Германия" не е представена във федералния парламент на Германия, но разполага с парламентарни места на провинциално ниво. Социологическите проучвания сочат, че подкрепата й е над 6 процента.

Незабавна реакция от Австрия


Изявленията на баварския министър-председател Хорст Зеехофер пред вестник "Билд" за затваряне на границата с Австрия провокираха незабавна реакция на австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер, която обяви по телевизията, че Австрия ще реагира "съответно" на решението на Бавария.

Разработват се различни сценарии и ако Германия започне да връща бежанци в Австрия, нашата страна е застрашена от хуманитарна криза в нови мащаби, заяви Микъл-Лайтнер.

Микъл-Лайтнер заяви, че Австрия ще засили контрола, ако Бавария забави приемането на бежанци. Същевременно обаче тя подчерта, че граничният контрол не решава проблема.

По-рано и Чехия обяви, че затяга контрола по границата с Австрия.

Депутат доволен, че Меркел не получи Нобелова награда

Междувременно датски депутат похвали Норвежкия нобелов комитет за това, че не е дал наградата за мир на германския канцлер Ангела Меркел, която бе сред фаворитите.

Сьорен Есперсен от Датската народна партия, която подкрепя еднопартийното правителство на малцинството, е написал днес в Туитър:

"Радостен съм, че Меркел не взе наградата, както се прогнозираше. Тя хвърли Европа в една от най-големите миграционни катастрофи на съвремието."

Меркел стана лице на "европейското разбиране" (към мигрантите) миналия месец, след като обеща да отвори границите на страната си за бежанците, бягащи от Сирия и други конфликтни райони.

Тя беше номинирана за наградата за мир точно преди крайния срок на 1 февруари заради посредническата й роля за постигането на мир между Русия и Украйна.