Обвинителният акт срещу катаджията, който стана известен от любителско видео, е внесен днес в Софийски градски съд.

Разследването е установило, че на 13 ноември миналата година Тръпков два пъти е поискал и взел пари, за да не състави акт на нарушители.

В първия случай той е спрял за проверка шофьор, от когото взел 20 лева, за да не му състави акт за това, че карал без колан и отнел предимството на друг.

Във втория случай полицаят взел 10 лева, за да не състави акт на друг шофьор без колан.

И двете извършени проверки не били обявени по радиостанцията.

По второто обвинение - за документно престъпление - Тръпков ще отговаря за това, че написал известие за глоба с фиш с неверни данни. Вместо да санкционира шофьор, който говорел по телефона, полицаят вписал в документа, че нарушителят пресичал неправилно като пешеходец. По този начин, вместо на нарушителя да бъде наложена глоба в размер на 50 лв. , той бил санкциониран с 30 лева по-малко. 

В хода на досъдебното производство срещу Сашо Тръпков са разпитани 22 свидетели, уточниха от прокуратурата.

След публикуването на скандалния запис, неговата съпруга обвини началниците му, които лъжели. 

Още тогава премиерът Бойко Борисов разпореди да се вземат спешни мерки и поиска полицаите да бъдат следени с камери. Преди дни МВР обяви какво смята да направи - в 120-140 автомобила на КАТ ще бъде въведено автоматизирано видеонаблюдение. Ще бъдат взети и мерки, които да автоматизират дейността при налагане на глоби и плащането им.

АНКЕТА: Давате ли подкуп на катаджии?