Кокаинът бе намерен на 24 октомври в камион, влизащ от Гърция. Той е собственост на българска фирма и е превозвал фитнес уреди от Испания. Наркотикът е с чистота 60 процента и бе открит в тайници в рамата на товарния автомобил, въпреки, че е бил опакован в оловно фолио.

36-годишният Александър Бойчинов, който шофираше камиона, бе задържан и му бе повдигнато обвинение. Днес мъжът застана пред Окръжния съд в Благоевград, за да бъде определена мярката му за неотклонение, предаде "Фокус".

По време на съдебното заседание стана ясно, че до преди няколко години Бойчинов е бил служител на полицията в Хасково. Той е с чисто съдебно минало.

Адвокатът му Албина Анева поиска налагане на по-лека мярка, с мотив, че клиентът й има непълнолетно дете и че няма основания да се смята, че ще се укрие.

Тя подчерта, че обвиняемият е оставил в Испания камиона си за няколко дни на паркинг и не е имал достъп до него, както и че преди да тръгне за Испания камионът е бил в сервиз.

До момента не е разпитан собственикът на транспортната фирма и няма митнически протокол за останалия превоз в камиона.

Според свидетел от ГКПП "Кулата" обаче, при огледа на камиона шофьорът е бил видимо притеснен и отговарял само с „да“ и „не“ на въпросите.

Съдия Атанас Маскръчки постанови постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", но решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.