"Още миналата седмица съм предприел всички необходими законови действия по съдебен ред, за да изчистя петното, което лепнаха върху името ми и да осъдя клеветника", заяви пред журналисти той, цитиран от "Фокус".

Моллов каза това на излизане от сградата на агенцията, в която по-рано се проведе среща между новия изпълнителен директор д-р Дамян Илиев и основателя на "Аладин Фуудс" Аладин Харфан.

Именно заради обвиненията на Харфан - собственик на верига за бързо хранене, че системно е бил рекетиран за такса "спокойствие" от 10 000 евро месечно, Моллов беше отстранен от премиера като директор на Българската агенция за безопасност на храните.

"Трябва да изчистя и петното от агенцията, защото смятам, че тя има ясната функция да контролира нарушителите, а не нарушителите да стават герои", каза още той.

Моллов не пожела да коментира дали се е срещал с новия изпълнителен директор, както и дали отстраняването му от поста е политическо решение. Само загатна:

"Имам обяснение за всичко и ще дойде ден, когато може би ще го кажа, но сега не е момента".

Междувременно Биляна Томова, директор "Бизнес развитие" на "Аладин Фуудс", коментира, че на срещата с новия директор, на която са присъствали и от фирма "Ганчев", са подали сигнал за всички служители, "за които знаят, че са участвали в корупционните схеми".

Тя уточни, че Илиев е поел ангажимент да отстрани всички служители, за които се установи, че са участвали в рекет, цитира я bTV.

Освен това от "Аладин Фуудс" са предложили и промени в Закона за храните, които да пресекат възможностите за рекетиране на производителите и търговците. Илиев е изразил разбиране, че трябва да се промени средата, за да се пресече корупцията и обещал да се запознае с предложеняита.

Запитана дали е имало данни за такава корупция преди Моллов да оглави БАБХ, Томова отговори:

"При нас проблемите започнаха след неговото назначаване. Това не е лична атака срещу г-н Моллов, а е лична атака срещу корупцията".

Депутат: За престъпна група - прокурор

В същото време депутатът от ГЕРБ Методи Андреев изрази съмнение, че в БАБХ "действа организирана престъпна група" и отстраненият Пламен Моллов не е упражнявал сам натиска върху производители.

Парламентарната комисия за борба с корупцията вероятно ще сезира главния прокурор, каза още Андреев пред БНР.

"Да потърсим основания, да сезираме главния прокурор и да поискаме от прокуратурата да разследва случая. В интерес на истината, на мен ми се обадиха и други, които работят в системата, и искат също да кажат информация за такива схеми, които са ги карали да изпълняват и те не са били съгласни", добави той.

След избухването на скандала и други фирми от различни сектори заявиха, че също са били изнудвани и заявиха, че една оставка за "дивия рекет" в БАБХ не стига.