Повод за обявеното вчера решение, припомни БНТ, е делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека.

Шофьорът Диян Станчев беше осъден на 2 години затвор, но съдът прецени, че починалото момиче е съпричинило инцидента, което предизвика силно недоволство в обществото.

Пострадалият пешеходецът носи отговорност, "ако е навлязъл внезапно на пътното платно, не е преценил скоростта на идващите коли или е преминал при лоша видимост и дори когато водачът кара с превишена скорост", пояснява "Сега".

Всекидневникът съобщава за решението на ВКС под заглавие "Пешеходци, сгазени на зебра, може да са виновни за смъртта си". Той иронично припомня, че законът определя пешеходеца като най-уязвимия участник в движението.

Пешеходец, който бъде блъснат на пешеходна пътека, но не е спазил правилата, може да бъде приет за съпричинител на смърт или телесна повреда - така обобщава решението "Труд".

Погледнато откъм отговорността на шофьора "поведението на пострадалия от пътно-транспортно произшествие пешеходец, когато пресича неправилно, е смекчаващо вината обстоятелство".

Това пише в тълкувателното решение. То означава, че ако пешеходец не е спазил правилата, може да се стигне до по-лека присъда , пояснява БТА.

Все пак то не е причина наложената на водача присъда непременно да бъде условна.

ВКС констатира неправилна съдебна практика спрямо транспортните престъпления по непредпазливост. Тя е свързана с непълно, неточно или схематично мотивиране на съдебните актове.

Правото на пешеходеца на пътното платно е абсолютно, когато пресича на зелен светофар, отбелязва още съдът.

Тълкувателното решение е подписано с редица особени мнения, сред които и това на председателя на ВКС Лозан Панов. С други думи магистратите много са спорили и не са единни във вчерашното си решение.

От друга страна самите текстове на закона са написани така, че правото на пешеходците не може да бъде безусловно.