Бараков не е стъпвал във Франция, но според властите там дължи 620 хил. евро, разкрива в журналистическо проучване "24 часа".

Адвокатът от Благоевград бе шокиран с европейска заповед за арест, от която разбра, че е осъден ефективно и трябва да бъде в парижки затвор.

За щастие, сагата с откраднатата самоличност на Бараков засега приключи с решение на окръжния съд в Кюстендил отпреди седмици, който отказа да екстрадира благоевградчанина.

Проблемите му с властите във Франция започнали в края на 2013 г. На 10 декември 2013 г. адвокат Бараков получил от Франция препоръчано писмо на домашния си адрес.

Намерил преводач и установил, че документът е издаден от регионална дирекция “Публични финанси” в Париж. Съгласно писмото Бараков в качеството му на съдружник и управител на “Ле експортатор идф” ООД е солидарен длъжник и отговорен за заплащане на наложена глоба за скрита дистрибуция в размер на 619 841 евро.

Той изпратил възражение: никога не е бил нито съдружник, нито управител в такова дружество, а и в никакво друго, защото като адвокат няма право на участие във фирми.

Никога не е бил във Франция, не говори френски и не дължи никакви суми, обяснил той. “Мислих си, че с това ще се изясни грешката, но се оказа, че това е само началото. Върнаха ми отговор, че мога да получа информация от Търговския съд в Париж”, разказа адвокатът.

Не се отказал и написал писмо до Търговския съд във френската столица. Оттам му изпратили документи за регистрацията на “Ле експортатор идф” ООД.

От книжата ставало ясно, че на него и на Валентин Т. И. от Варна са прехвърлени дружествени дялове от две лица с имена Озой Ален Хенри и Гьокмен Мехмет. Двамата били родени в Турция, но имали френско гражданство.

“Разгледах документите и установих, че подписът под тях не е мой, а и за първи път чух тези имена, които нищо не ми говорят. Тогава пуснах жалба до районната прокуратура в Благоевград за съставяне и употреба на неистински частен документ за продажба на дружествени дялове”, допълва Бараков.

Районната прокуратура през октомври 2015 г. е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител. За няколко месеца следователката е успяла да събере десетки документи, от които ставало ясно, че някой е злоупотребил с името на Рангел Бараков.

Пълният текст на разследването е публикуван тук.