Т. нар. афера Тапи продължава от 90-те години. През 1992 г. френският президент Франсоа Митеран назначи известния предприемач Бернар Тапи за министър по въпросите на градовете.

Същевременно обаче Митеран настоя Тапи да продаде компанията за спортни стоки "Адидас" (Adidas), за да се избегне конфликт на интереси.

Бизнесменът изпълни искането и сключи сделката с посредничеството на "Креди лионе", която тогава бе държавна. Но през 1994 г. той обяви фалит, след което заяви, че банката го е измамила, получавайки допълнителни печалби.

През 1996 г. Търговският съд на Париж присъди на Тапи неустойка от 91,5 милиона евро, но спорът между предприемача и банката продължи още дълго.

През 2008 година частен арбитражен съд присъди над 404 милиона евро на бизнесмена. Именно това решение бе анулирано поради подозрения за измама.

74-годишен днес, пробивният и екстравагантен Бернар Тапи десетилетия е в центъра на вниманието във Франция. Той е бивш футболист и естраден певец, после неведнъж с него са свързвани скандали, както в бизнеса, така и в политиката.