Бившият служебен министър на здравеопазването в кабинета на Георги Близнашки сам съобщи новината в ефира на Дарик радио.

Той разказа, че проверката срещу него е започнала след сигнал от "мобилен екип" на данъчните. Те го забелязали да шофира автомобила си в курорта "Албена" и макар да е на 20 години, преценили, че е твърде скъп, затова решили да проверят доходите му.

В крайна сметка проверката приключила със заключение, че няма несъответствие между приходите и разходите му за последните 5 години.

Ненков обаче смята да заведе дело, за да му бъдат възстановени направените разходи по търсенето на бележки и банкови извлечения, които НАП можело да изиска по служебен път. Разходите му възлизат на няколкостотин лева, без да се смятат загубените време и нерви. 

Лекарят смята да търси и обезщетение за неимуществени вреди, тъй като е накърнено доброто му име и е третиран като несъвестен данъкоплатец, който паразитира върху тялото на държавата. По думите му проверката е била търсене на теле под вола. Месеци наред бил притискан от данъчните, за да докаже, че не е разбойник или подземен бос, търгуващ с млада плът или наркотрафикант.

"Всяка година попълвам данъчни декларации, в които подробно описвам какви са приходите ми. За какво са тези данъчни декларации, след като никой не си е направил труда да ги провери", попита Ненков.

Според адвокатката му такова дело е прецедент.