Софийският апелативен съд призна за виновен Илиан Георгиев от Военноокръжна прокуратура за набедяване в извършване на престъпления прокурорите Веселин Стоев, Данчо Данов и Момчил Бенчев – от Военноапелативна прокуратура, и Малена Филипова – от Върховна касационна прокуратура.

На Георгиев е наложена условна присъда от 10 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Наложено му е и наказание обществено порицание.

Престъплението е извършено в периода 05.10.2009 г. – 06.10.2010 г.

В искане до вече бившия главен прокурор Борис Велчев, Георгиев заявил, че Филипова и Стоев са извършили престъпление против правосъдието. Твърдял, че двамата са спомогнали да бъде осуетено наказателно преследване срещу Богдан Богданов, като са укрили съобщения от използвани Специални разузнавателни средства, в резултат на което са били унищожени веществени доказателствени средства.

Прокурорите Данов, Стоев и Бенчев пък Георгиев набедил в лично укривателство. Заявявал, че те са спомогнали да бъде осуетено наказателно производство срещу Николай Свинаров, по времето по което той е бил министър на отбраната. Георгиев твърдял, че тримата обвинители прикрили одитен доклад на дирекция "Управление на доставките" в Министерството на отбраната и така са "спасили" от наказателно преследване и други длъжностни лица от военното ведомство.

На първа инстанция Георгиев беше признат за виновен от Военен съд – Пловдив. Делото се гледа там, след като всички съдии в София си направиха самоотвод.

Делата срещу Илиан Георгиев започнаха през 2010 г., когато той беше даден на съд и за документни престъпления. През 2012 г. обаче беше оправдан напълно на три инстанции. Обвинението срещу него беше, че три пъти е съставил официални документи (разпити на свидетели), в които е удостоверил неверни обстоятелства за датата на съставяне, както и че при разпита на полицая Божидар Богданов в протокола било посочено, че е свидетел, а не обвиняем.
Според прокуратурата целта била документите да бъдат използвани като доказателство по досъдебно производство, наблюдавано от Георгиев, припомня "Правен свят".

След като окончателно беше оправдан, той заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Софийският апелативен съд му присъди обезщетение от 60 000 лв.