В нощта на 21 срещу 22 май 33-годишната Мийрем Ахмедова е приета по спешност в родилното отделение на ямболската болница с контракции и болки, съобщиха БНР и bTV. Това е четвъртото раждане на майката.

Бебето е преносено повече от 10 дни, но тоновете му са нормални. Лекарката, която приема родилката, ѝ прави преглед с видеозон. Родилката разказва, че след това лекарката я настанила и отишла да спи.

"Взе си възглавничката и отиде в другата стая да си почине. Била е изморена. И ме остави. На сутринта стана три, стана четири. Часовете минаваха, но мойто бебе започваше по-слабо да рита", допълва Мийрем Ахмедова.

След 16 часа - в следобедните часове на 22 май, състоянието й се влошило, а тоновете на бебето започнали да се губят. Едва тогава, твърди родилката, лекарите й обърнали внимание. Наложило се да бъде извършено спешно секцио, за да бъде изваден плодът. Бебето обаче било мъртво.

Мийрем и съпругът й обвиняват лекарите, че не са обърнали достатъчно внимание, което е довело до трагедията.

Според директора на ямболската болница д-р Панайот Диманов, медиците нямат вина за случая. На жената били направени всички диагностични процедури.

"Ръководството на болницата счита, че няма никакви основание. Това е мъртвороден плод. Родилката е приета без никаква документация за проследяване на бременността. Въпреки това, тя е приета по спешност. До момента на провеждане на секцио, е следена постоянно от дежурните лекари и екипа на отделението", допълва д-р Диманов.

До дни ще бъдат готови резултатите от хистологичното изследване. Проверката в акушеро-гинекологичното отделение на ямболската болница продължава.

Родителите обаче категорично обявиха, че ще заведат дело за лекарска небрежност.

Само преди дни Габровският окръжен съд отложи делото за смъртта на 30-годишната родилка Десислава Манолова и бебето й. Причината е, че липсва експертно заключение.

Младата жена постъпва в МБАЛ-Габрово за раждане на 11 септември 2013 г. Това е втората й бременност, жената има дъщеричка. Манолова преносвала бременността си, но лекарите твърдяли, че всичко е наред и най-вероятно терминът й - 9 септември - не е изчислен правилно. От 11 до 25 септември тя лежи в габровската болница, но лекарите не предприемат предизвикване на раждането.

На 26 септември младата жена ражда момченце, но часове по-късно то умира. Причината е поглъщане на околоплодни води. Десислава пък развива сепсис, предизвикан от стафилококова инфекция.

Тя е транспортирана в Плевен, но въпреки усилията на лекарите там, на 4 октомври умира.