Според тричленния състав на Хасковския окръжен съд хулиганството се отличава с особена дързост и цинизъм и е придружено от съпротива на органите на властта.

Всички 18 обвиняеми бяха оставени в ареста от Районен съд - Харманли на първоинстанционното дело на 28 октомври, а днес бе второто заседание след обжалването на постановените определения.

Двама от тримата задържани непълнолетни ще останат на свобода в мигрантския център, но под надзора на инспектор от Детската педагогическа стая.

Третият бе освободен безусловно, но също бе отведен в лагера след края на процеса. Решението на въззивния съд е окончателно и всички 14 задържани афганистанци и един иранец ще останат в ареста до гледането на делото за хулиганство по същество.

Ако те бъдат признати за виновни, по Закон могат да получат до 5 години лишаване от свобода. Прокуратурата обаче може междувременно да повдигне и други обвинения към тях - повреждане и унищожаване на държавно имущество и нанасяне на телесни повреди по време на безредиците в лагера.
Това посочи още на първото дело Районният прокурор на Харманли Маргарит Стоилов.

В средата на следващата седмица ще бъдат екстрадирани първите афганистанци от България. Това ще стане със самолет, каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по-рано през деня. Той допълни, че засега групата е от около 50 човека.

Колкото до участвалите в бунта в Харманли, Ципов заяви, че са предприети всички необходими действия, в това число и от прокуратурата. Всичко ще стане ясно след решение на съда - да бъде изяснено дали са съпричастни и дали ще носят наказателна отговорност.