Той живее от 1999 година в щата Пенсилвания, САЩ. 

По този начин за пръв път турски съд постановява „решение за отнемане на гражданството” на Гюлен,  съобщи електронното издание на вестник „Хюриет”, цитирано от "Фокус".

Съдебният процес срещу основните заподозрени за опита за преврат в Турция миналия юли започна на 22 май. Делото е срещу 221 души, заподозрени в ръководене или членство на терористична организация - т.нар. Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО).

Организацията е обвинявана от Турция за опита за преврат на 15 юли 2016 г., при който загинаха 250 души, а около 2000 бяха ранени. Тогава група военнослужещи се опитаха да свалят правителството в Анкара.

Повече от 200 от подсъдимите са от Въоръжените сили на Турция, а поне половината от тях - офицери с рангове от капитан до генерал.

Съдебното дело в Адана се води общо срещу 105 обвиняеми, сред които е и Гюлен, представен като лидер на ФЕТО. Те са подведени под отговорност за членуване и финансиране на терористична организация.

Съдът е поискал официално от Министерство на правосъдието Гюлен да бъде лишен от турско гражданство, като се позовава на чл. 29 от Закона за турското гражданство, както и на чл. 302 и от чл. 309 до чл. 315 от Наказателния кодекс, посочва още изданието.

Темата е широко отразена в турските медии, а в коментарите преобладават оценки, че отнемането на турското гражданство на Гюлен ще затрудни мотивите на Анкара да иска неговата екстрадиция от САЩ, или евентуално – от друга държава, в която той впоследствие може да потърси политическо убежище.

В тази връзка надделява становището, че това действие на турския съд и очакваното потвърждение на официална Анкара, е повече за вътрешнополитическа употреба и сплашване на населението.

Над 100 000 държавни служители и служители в частния сектор бяха уволнени в рамките на извънредното положение, което страната обяви след неуспешния опит за преврат.