Съдебен състав с председател Светла Божкова и членове Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева отмени решението на Софийския градски съд (СГС), с което за начална дата на фалита на КТБ бе определен 6 ноември 2014 г.  - когато БНБ отне лиценза й.

Решението на САС в тази част подлежи на вписване в търговския регистър при Агенцията по вписвания, съобшиха от пресцентъра на съда.

След решението на САС всички цесии в КТБ, сключени след 20 юни, би трябвало да се смятат за незаконни, смятат анализатори. Това означава, че те ще ще могат да бъдат атакувани в съда и може да се наложи да бъдат връщани пари. По последни данни тези суми надхвърлят над 1 млрд. лв.

Така, ако решението на САС не бъде отменено и влезе в сила, това ще даде възможност на кредиторите на банката и най-вече на Фонда за гарантиране на влоговете да се ползват от относителната нищожност на сделки, извършени след като банката затвори врати.

БНБ, синдиците, прокуратурата, както и защитата на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев настояваха за начало на неплатежоспособността да се приеме 30 септември 2014 г., когато за първи път с одит е било констатирано, че КТБ е с отрицателен капитал. 

Според САС обаче това е станало още по-рано.

"Началната дата на неплатежоспособност следва да се определи според най-ранния момент, в който са били налице предпоставки за непратежоспособност, а именно спадането на капитала до отрицателна величина, като посоченият фактически състав към тази дата следва да е изразен като обективно, трайно и необратимо състояние на банката", се казва в решението на съда.

В него магистратите посочват, че представените от квесторите отчети към 30 септември 2014 г. са съставени въз основа на резултатите от оценката и анализа на активите на КТБ, според които са налице основания за обезценка на активи в общ размер на минус 4 222 млн. лв.

"Следва да се приеме, че състоянието на неадекватност на собствения капитал на КТБ, съобразно законовите изисквания, не е настъпило към момента на отразяването на коригираните стойности в изготвените от квесторите отчети на банката към 30 септември 2014 г., а е било факт преди датата на изготвяне на предходните й отчети към 30 юни 2014 г., но е установено едва след действителното осчетоводяване на необходимата обезценка на активите към 30 септември 2014 г.", мотивират се още съдиите.

С решението си САС оставя без разглеждане част от подадените жалби по делото и прекратява производството по тях. В тази му част решението на САС подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС). В останалата част също може да бъде обжалвано пред ВКС след вписването му в търговския регистър.

Междувременно синдиците на КТБ заявиха днес, че във връзка с обнародваните днес в Държавен вестник изменения в Закона за банковата несъстоятелност, с които се удължава срокът за изготвяне на списъка на приетите вземания в производството по несъстоятелност на банка от 14 на 30 дни, и предвид огромния обем получени молби, които трябва да бъдат анализирани, ще се възползват от предвидения в закона по-дълъг период за обработка и произнасяне по предявените вземания към банката.