Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви пред съда, че никога не е нарушавал закона, винаги се е водил по правилата, невинен е и иска да бъде оправдан.

Днес зам.-председателят на ГЕРБ застана пред Софийския апелативен съд по обвинението, че е дал 50 000 лв. под формата на заплати на бившия началник на Регионалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров, предаде БТА.

Цветанов е подсъдим за длъжностно присвояване и прокуратурата поиска той да бъде признат за виновен и осъден. Ако не, настоя държавното обвинение, поне делото да бъде върнато за ново разглеждане.
 
Държавното обвинение приложи по делото осъдителната присъда на Цветанов по друго дело, отново свързано с Орлин Тодоров.
За това, че не е изпълнил разпореждане на съда, с което е позволено подслушване на бившия антимафиот, Цветанов бе осъден от градския съд на 4 години затвор.
Защитата му, а и той самият обаче настояха за оправдателната присъда, която  Градският съд издаде, да бъде потвърдена.

Съдът се оттегли за размисъл, след което обяви, че ще се произнесе в рамките на месец и половина. Това означава, че съдът или ще потвърди оправдателната присъда на ексминистъра, или ще върне делото за ново обсъждане от друг състав на Софийския градски съд, предаде БНР.

След като чу решението на съда, Цветанов заяви, че е спокоен и се надява на обективно решение.

Той не беше задължен да дойде днес пред втората съдебна инстанция, но както обясниха с адвоката му, го е направил, за да даде обяснение по своя инициатива.

Третото дело срещу Цветан Цветанов, което още е на първа инстанция, е за т. нар. мобилно подслушване в МВР. Той е подсъдим заедно с трима бивши директори на СДОТО.

Отложиха дело срещу Сидеров

Делото срещу Волен Сидеров за хулиганство и посегателство над полицай също бе насрочено за днес в Софийския градски съд. То обаче беше отложено за 23 февруари, след като стана ясно, че той ще се възползва от правото си да се яви едва тогава, когато всички свидетели са призовани. Това днес не беше възможно.

Прокуратурата обвини лидера на "Атака" заради инцидента на летище Варна, в който бе замесен и сътрудник на френското посолство. Обвинителният акт е в съда от миналия април, но процесът все още не е тръгнал по същество. Той бе възпрепятстван първо заради нередовно призоваване на Сидеров, а след това и заради депутатския му имунитет, придобит след изборите през есента.