Това е първото произнасяне на съд по банковата афера. Определението на ВАС обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав.

Жалбата е подадена от Анелия Димитрова, която има разплащателна сметка в КТБ. Тя се е обърнала към съда с молба да бъде отменено решението на БНБ за поставянето на КТБ под особен надзор, защото е немотивирано, противоречи на европейски директиви и не съответства на целите на закона.

ВАС обаче оставя без разглеждане жалбата на Димитрова, като се мотивира, че специалният надзор е оздравителна мярка, насочена към съхраняване на жизнеспособността на банката. Според магистратите това решение на БНБ, включително и мерките, които е предприела, са благоприятни за вложителите и останалите кредитори на банката.

"Те осигуряват защитата на правната сфера на тези лица и гарантират обществения интерес от стабилизиране на банката и възстановяване на нормалната й дейност", аргументират се още съдиите.

И подчертават, че адресат на решението на Централната банка е само КТБ, а не жената, подала жалбата. ВАС се аргументира, че за да е допустимо едно съдебно производство, е необходимо лицето, което го е задвижило, да има правен, пряк и личен интерес от оспорване на съответния акт.

"Такъв той има тогава, когато оспореният акт засяга негови субективни права или законни интереси или му създава задължения. В процесния случай жалбоподателката не е адресат на административния акт", пише още в мотивите на съда.

Магистратите добавят, че въпросите за действието и съдържанието на отделни клаузи в договорите между банката и клиентите й, както и неизпълнението на задължения, са предмет на гражданско дело, тъй като се касае за отношения между равнопоставени правни субекти.

Експерти и юристи вече прогнозираха, че вложителите в банката ще съдят БНБ заради прекомерното блокиране на достъпа до парите им и ако нямат успех в българския съд, ще се обърнат към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Преди дни ЕК обяви начало на наказателна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория", а Европейският банков орган започна разследване. Причината е, че държавата ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки.

В понеделник финансовият министър Румен Порожанов обяви, че най-вероятно изплащането ще започне през ноември.

Днес пък се разбра, че властите в Лихтенщайн са поискали информация от прокуратурата у нас по повод разследване срещу мажоритарния собствени ка КТБ Цветан Василев за пране на пари.

В същото време бизнес и синдикати се обявиха срещу продажбата на активи на ТБ ”Виктория” - доскорошната "Креди Агрикол България".