Това стана ясно от думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов преди партиен форум в Поморие. 

„Когато има нарушаване на националната ни сигурност, разбира се, че се предприемат съответните действия от компетентните органи. Към настоящия момент нямаме такива данни, за да пристъпим към такива действия”, заяви Цветанов, цитиран от bTV.

Вчера премиерът Бойко Борисов поиска ясни доказателства, че Москва стои зад нападението с разработената в СССР отрова „Новичок” и заяви, че едва ли коалиционните партньори в правителството ще се съгласят да експулсираме руски дипломати.

В същото време обаче „Гардиън”, „Таймс” и Си Ен Ен съобщиха в свои материали, че България е сред страните, които смятат да гонят руски дипломати. 10 държави от ЕС вече предприеха такива мерки и според дипломатически източници Германия, Франция, Дания, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Холандия и Ирландия има голяма вероятност да се присъединят към тях. Очаква се до 20 европейски държави и САЩ да предприемат мярката. Във връзка с публикациите от Външно министерство заявиха, че няма решение за експулсиране на руски дипломати.
 
„Има единна позиция на ЕС. Преди дни приключи съветът на лидерите. България като член на европейското семейство, разбира се, винаги сме солидарни към единната позиция, която изразява ЕС. Това, което беше изразено от Великобритания, беше подкрепено от всички велики сили – това са държави, които изпълняват европейските демократични ценности”, заяви Цветанов, имайки предвид позицията, че "най-вероятно" Русия е виновна за отравянето на Скрипал и дъщеря му.

По повод изкаването на вицепремиера Валери Симеонов, че той не бил поканен на срещата ЕС-Турция във Варна, защото можел да се "изпусне с нещо", зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че „Обединени патриоти” не са поканени на срещата ЕС – Турция във Варна, защото това е лидерски формат между факторите на Европейския съюз и южната ни съседка.

"Това, което прави премиерът Борисов, се оценява високо и от Турция, и от ЕС. Европа разчита на срещата във Варна, за да се възстанови диалогът в Турция, но не бива да забравяме, че тя е на ниво европейски лидери", подчарта Цветанов.

В отговор на въпрос за отношенията с коалиционните партньори той каза:

"С обединени патриоти имаме различия, но те не са в управленската ни програма. С тях се работи много по-добре, отколкото с реформаторите, защото се придържаме към поетите ангажименти за съвместно управление. Видяхме си слабостите с реформаторите и се поучихме от грешките. За това разцепване на коалицията не стои на дневен ред".