Руското издание прави това по повод официалното поемане на щафетата от България.

За първи път от влизането си в ЕС през 2007 г. балканската държава ще координира през следващото полугодие дейността на основните органи и институции на европейската общност, посочва вестникът, цитиран от БТА.

По традиция, формирана в ЕС, всяка страна, поемаща председателски пълномощия, сама определя основните политически приоритети, на които смята да акцентира. България избра усъвършенстването на системата за европейска сигурност и активизирането на интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Освен това София се надява по възможност да допринесе за нормализация на отношенията между Брюксел и Анкара, припомня всекидневникът.

Той изброява пристигналите у нас за вчерашната тържествената церемония водещи европейски политици като председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и всички еврокомисари.

За днес са планирани общи заседания на Европейската комисия с българските министри, на които се предвижда да бъдат обсъдени актуалните проблеми: Брекзит и промени във формирането на бюджета на ЕС, миграционната политика, мерки за укрепване на интеграцията.

Програмата на българското председателство на ЕС предполага в близките шест месеца в страната да се състоят над 400 прояви от общоевропейски мащаб, включително 25 срещи на равнище министри и държавни глави.

В навечерието на българското председателство опозицията в страната и обществени организации отправиха остри критики към управляващата коалиция - основно заради пропуски в социалната политика, липса на реална борба с корупцията и нежелание да проведе ефективна реформа на правосъдието, допълва "Новая газета".

"Многобройните проблеми пред България сочат, че страната ще е слаб председател на Евросъюза. Но не бива да забравяме, че това е изгодно за Европейската комисия, защото тя може сама да формира дневния ред и да постига оптимални решения", коментира за електронното издание "Региони онлайн" политологът Оксана Петровская.

Същевременно "Полша се страхува, че с България като председател въпросите около газопровода "Северен поток-2" ще бъдат решени в полза на руския "Газпром", защото българският президент Румен Радев неведнъж е заявявал, че е необходимо да се вдигнат санкциите срещу Русия, тъй като те пречат за нормално развитие на икономическите отношения", добавя анализаторката.

ТАСС отбелязва речта на български на Доналд Туск в Народния театър, започвайки със стихове на Иван Вазов, което предизвика бурни аплодисменти. Агенцията изтъква и думите на президента Радев: Днес Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но твърде малка, за да не е единна.