Причина за разногласието между премиера Георги Близнашки и Росен Плевнелиев стана проектодокументът "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", в която за първи път Русия е определена като заплаха за националната сигурност, защото води "хибридна война". В стратегията е записано още, че са нужни нови ракети с по-голям обсег.

Това предизвика остра реакция от "Атака", които тази вечер организират протест пред Министерството на отбраната и паралелно с АБВ настояват за оставката на служебния министър Велизар Шаламанов.

Премиерът обаче призна, че някои текстове в документа са неприемливи и крайни, затова той е оттеглен. Междувременно стратегията бе свалена от сайта на МО.

"Има редица моменти, които най-вероятно ще останат и в окончателния текст, върху който се работи заедно с представители на Министерството на външните работи. Но бях много строг с тях и ги предупредих, че предварително текстове, които не са съгласувани с министър-председателя, не могат да се обнародват. Това са твърде чувствителни материи. Националната сигурност вълнува всички", коментира Блишзнашки пред журналисти, цитиран от БНР.

За последните 24 часа преодоляхме една мини криза, призна той и подчерта, че
документът ще бъде обсъден в понеделник на извънредно заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет.

На въпрос заплаха ли е Русия за националната сигурност на страната, премиерът отговори:

"Заплахата е конфликтната ситуация между Русия и Украйна. Аз не бих искал да вземаме страна във въпроса кой е крив и кой е прав, но не одобряваме бруталните действия на моменти на руското политическо ръководство, анексирането на Крим. Затова смятаме, че и двете страни трябва да се въздържат от крайни действия, но ние трябва да поддържаме по-умерена и балансирана позиция".

Близнашки добави, че е убеден, че в този стил ще бъдат и крайните документи, които ще се приемат на срещата на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември, където трябва да бъде представена и българската позиция.

Междувременно обаче президентът защити решението на военния министър да публикува работния вариант на "Визия 2020", както и заключенията, направени в нея.

"По отношение на политическите оценки за това какво пише в тази работна версия искам да кажа, че те са изцяло взети от позицията на НАТО, която е официална и се изразява от генералния секретар на НАТО в не едно негово интервю. Съветвам българските политици внимателно да прочетат какво е казал той. Категорично заявявам, че неговите официални оценки не се различават от това, което българските експерти са написали", коментира Плевнелиев.

За разлика от премиера, той благодари на експертите от Института по отбрана, БАН и Военната академия, участвали в изготвянето на документа, че са го поставили на сайта на МО, за да "може по един демократичен начин да се чуят колкото може повече различни гледни точки".

Кръстосан огън: Заплаха ли е Русия за България?