Трусът е усетен във вторник вечерта във всички републики в Сибир. Въпреки студа от минус 30 градуса, много хора са прекарали нощта на открито, опасявайки се от нови трусове, предаде БНР.  

Епицентърът на труса е в Каа-Хемски район, на 100 км източно от град Кизил.

Руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу проведе тази нощ извънредно съвещание, на което заяви, че подобно земетресение в Тува не е регистрирано за цялата история на сеизмичното наблюдение в региона, предаде РИА "Новости", цитирана от "Фокус". По данни на Шойгу силата на земетресението е била 9,5.

Данните за неговата сила обаче са противоречиви, като американската USGS съобщи за магнитуд от 6.6. Европейско-средиземноморският център съобщава за 6.5 по Рихтер.

Според Шойгу, който е родом от Тува, липсата на разрушения и жертви е истинско чудо. Въпреки това, в републиката, която се намира до границата с Монголия, беше обявено извънредно положение.
В помощ на жителите на засегнатите райони бяха изпратени специализирани самолети и спасители в очакване на евентуални мощни вторични трусове.

Според специалистите обаче сеизмичната активност е започнала да затихва.
В руската република Тува досега са регистрирани 22 слаби сеизмични вторични трусове, като по този начин се минимизира вероятността от повторно силно земетресение, съобщи руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от РБК.

По предварителна информация няма жертви, също така няма разрушения на инфраструктурата, съобщи Министерството на извънредните ситуации на Русия.
В сряда бяха проверени пътища, мостове и електропроводи, но не бяха открити повреди. Съобщава се само за  напукани стени и паднали мазилки в някой жилищни постройки. Училищата и детските заведения са затворени.