Според проектозакона се установява процедурата за призоваване на граждани на Русия във въоръжените сили и военните формирования по време на война.
Документът е публикуван във вторник в портала за проекти на нормативни актове regulation.gov.ru.

Както е отбелязано в обяснителната бележка към законопроекта, правителството на Руската федерация  е излязло по-рано със становище относно липсата на правно основание за подготовката на проекти на закони и разпоредби, регулиращи изпълнението на военна служба на гражданите на Русия по време на война, включително и за наборната служба на гражданите по време на война.
 
Отбелязва се, че настоящият законопроект е подготвен като закон, който ще действа във военно време. Документът предвижда руският президент да издаде указ за задължителна военна служба на гражданите при мобилизация и война.
Законът не определя броя на мобилизираните и тяхното разпределение във видовете въоръжени сили, военни формации и военновременни органи.
 
Той също уточнява, че особеностите на изпълнението на военните задължения във военно време се определят от президента на Русия.
 
Документът ще позволи на президента да определя характеристиките за изпълнение от страна на гражданите на кадрова военна служба във военно време.
Това ще става въз основа на интензивността на военните действия и други обстоятелства.

Пак той ще определя  и условията на първоначалната военна регистрация и за   наличие или не на задължителна военна служба на гражданите. Това ще става на базата на реалните нужди на въоръжените сили и другите военни формирования, като се вземат предвид загубите в състава на различните видове въоръжени сили.