Законопроектът напомня на закона за т. нар. гей-пропаганда от 2013 г., който на практика прави незаконно публичното обсъждане на темата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Текстът на проекта, получил предварително одобрение в парламента, е толкова неясен, че забранява назоваването на който и да било наркотик или растението, от което той се прави.

Мярката цели да сведе обсъждането на наркотичните вещества до медицинската сфера, както и да забрани изображенията на незаконни наркотици в медиите, особено в интернет, показва копие от текста, публикуван на сайта на долната камара на парламента.

Руска благотворителна организация, помагаща на деца с онкологични заболявания, разкритикува мярката, подчертавайки, че тя ще попречи на родителите да се информират за обезболяващи средства.

Законът трябва да прави ясно разграничение между рекламирането на наркотични средства и информиране на пациенти и лекари за средствата за облекчаване на болката, заяви организацията "Подари живот" в изявление на уебсайта си.

"Около 300 000 души в Русия умират от рак или СПИН и отчаяно се нуждаят от обезболяващи средства", заяви директорът на организацията Екатерина Чистякова.

"Всички тези хора се нуждаят от информация за това, което им се случва, за това как да смекчат болката, какви са възможните странични ефекти и какви указания да следват", каза Чистякова.

Авторката на законопроекта Ирина Ярова, която оглавява комисията за борба с корупцията в долната камара на парламента, увери, че законът е насочен срещу "немедицинското" ползване на наркотици и няма да засегне взаимодействието между лекари и пациенти.

Очаква се следващия месец законопроектът да бъде одобрен от долната камара на парламента, след което ще отиде в горната камара, съобщи в. "Комерсант".