Законът бе подписан от президента Владимир Путин през декември м. г. Предвидено бе да влезе в сила през септември 2016 г., но Държавната дума гласува миналия декември да бъде задействан ускорено, припомня BBC, цитирана от БТА.

Новият акт задължава интернет операторите "да осигурят записване, систематизиране, натрупване, съхранение, уточняване (обновяване, промяна) и извличане на лични данни на граждани на Руската федерация в информационни бази данни, разположени на територията на Руската федерация".

Личните данни представляват според текста "всяка информация, отнасяща се пряко или косвено до определено или определяно физическо лице".

При неспазване на закона държавният регулаторен орган за надзор на контрол над комуникациите "Роскомнадзор" ще записва сайтовете на съответните компании в специален регистър като нарушители на правата на субектите на личните данни. Ако ведомството открие при проверка нарушения, засягащи съхранението и използването на лични данни, ще възложи на фирмата да отстрани нарушенията в шестмесечен срок.

В противен случай ще следва глоба, достигаща 20 000 рубли (310 долара) за юридически лица.

Защитници на човешките права се опасяват, че регулацията ще бъде използвала злоумишлено за шпиониране на политически активисти. Тя влиза в сила няколко дни след като Wikipedia бе затъмнена за кратко заради статия за канабиса.

Режимът вече засилва цензурата и следенето и ги използва, за да наблюдава активисти от опозицията, така че вече заставя и компаниите да събират данни на сървърите в страната, с което улеснява правителството да получи достъп до тях“, казва Лаура Рийд, изследовател от Freedom House, цитирана от Bulgaria on air.

На теория руските служби имат нужда от съдебна заповед, за да получат достъп до данните, но наблюдатели казват, че рядко я използват.

Очаква се реакцията на Facebook, Twitter и Google, които се срещнаха в Кремъл за разяснения по закона. Не е ясно дали ще му се подчинят. От Facebook просто казаха, че няма да коментират спекулации и че „ние редовно се срещаме с правителствени лица и нямаме какво повече да кажем този път“, съобщи Bloomberg.